HŰHA

A Simpson család hozta meg Csupó Gábornak az első óriási sikert

Csupó Gábornak mindig az volt a vágya, hogy Hollywoodban saját animációs stúdiója legyen.
  • Szerző: Ripost

Amikor Csupó Gábort, a Pappa Pia rendezőjét felkérték a Simpson család életre keltésére és megjelentek az első részek, bombaként robbant be cégével az amerikai, filmes köztudatba. Ekkor vált valóra az, amikért elszökött hazánkból: hétszászötven alkalmazottal sikert-sikerre halmozott.

%%: Hogyan jött a Simpson család, amivel egycsapásra bekerültek a köztudatba?

Csupó Gábor: Igen, de a tévhittel ellentétben, magát a figurát nem mi találtuk ki. Azt Matt Groening, egy karikaturista rajzolta meg. Először őt kérték fel, hogy a Tracey Ullman showba készítsen pár perces Simpson animációs kis bejátszásokat. De ő mondta, hogy ő rajzoló, nem filmes.

Így kerestek meg bennünket. Fekete-fehérben rendelték meg, de mi kitaláltuk sárga bőrrel, kék hajjal a figurát.

A producer, Jim Bruks, majdnem elájult először, amikor meglátta. Mondtam neki, csak nézz végig egyet… Aztán belátta, hogy igazunk volt, működni fog. És tényleg! Ez volt a mi első, hatalmas dobásunk. Másfél évig csináltuk ezeket a kis betéteket. De olyan elsöprő sikere volt, hogy megrendeltek belőle egy egész sorozat. Végül három évadot, 39 epizódot készítettünk el.

%RIPOST%: Hihetetlen siker volt, miért hagyta abba?

CS.G.: Mert félreértés volt a producerem és a megrendelő közt és követelték, hogy rúgjam ki. Én tudtam, hogy nem követett el semmit, erre megfenyegettek, hogy akkor áttesznek egy másik stúdióhoz. Erre azt feleltem, hogy legyen. Nekem a becsületem fontosabb volt, mint a siker és a pénz. Tehát így elköszöntünk egymástól, de mintha így lett volna megírva, másnap jött egy sokkal nagyobb felkérés.

%%: Mi volt az?

CS.G.: A Nickelodeon keresett meg bennünket, mert látták a Simpson család sikerét, meg az egész portfóliónkat és tetszett nekik, hogy teljesen máshogy nyúlunk a dolgokhoz, mint ami a megszokott.

Teljesen szabad kezet adtak, mondták, hogy új rajzfilmsorozatokra van szükségük.

Adtunk nekik terveket, először a Fecsegő tipegőket, a Jaj, a szörnyek, a Duckman, ezeket már mind mi találtuk ki. És mindegyiket imádták a nézők.

%%: Melyik a kedvenced?

CS.G.: Talán a Fecsegő Tipegők, aminek az alapját a feleségem, Arlene találta ki. Amikor a második gyermekünkkel várandós volt, akkor az első már csúszott-mászott a földön, miközben olyan babanyelven beszélt, amit nem értett senki. Innen jött az alapötlet, megcsináltuk és óriási siker lett. Nyolc Emmy díjat kapott, meg csillagot a Walk of Fame-en. Aztán még készült belőle három egész estés film is. De aztán majd húsz év sikeres együttműködés után jött egy vezetőváltás a Nickelodeonnál, akik hozták a saját embereiket.

Elénk nyújtottak egy olyan szerződést, amiben az eredeti fizetésünk fele lett volna, de nekünk akkor már hétszáz ember dolgozott… Most mondtam volna nekik, hogy akkor innentől fele annyiért dolgoztok?

Főleg azok után, hogy mindketten Arlene-nel azt éreztük, a Nickelodeon igazán nekünk köszönheti a sikereit, mivel a mi rajzfilm sorozataink mentek a legjobban. Ezt így hálálta meg az új vezetőség, mi nem adtuk be a derekunkat, így le kellett építenünk a stúdiónkat 2007-ben.

%%: Mi jött ezután?

CS.G.: Arlene nagyon meg akarta tartani a stúdiót a maradék ötven emberrel… De bevallom én nem akartam mindent, megint elölről kezdeni, mert azt a hegyet már megmásztam. De ekkor jöttek szerencsére a nagyfilmes megkeresések. Először a Walt Disney stúdió jelentkezett a Híd Terabithia földjére forgatókönyvével, amit nagyon szerettem csinálni, mert hihetetlenül mély tartalma van. Nagyon jó lett a film, jó volt a visszhangja is.

Ekkor úgy éreztem, hogy rájöttek Hollywoodban, hogy egy animációs filmes is tud élőemberes mozit rendezni.

Után pedig nagy örömömre Magyarországon forgattuk a Holdhercegnőt Colin Firth-el. De úgy éreztem ezek mellett kell valami kreatív dolgot is csinálnom.

%%: Ekkor kezdett házakat megvenni és felújítani?

CS.G.: Igen és nagyon szeretem. Izgalmas megtalálni a megfelelő lepukkant lakást frekventált helyen, majd kitalálni, hogyan lehet széppé, moderné varázsolni. Élvezem a folyamatot, ahogy a régiből egy teljesen más karakterű lakást, vagy házat készítünk, ami így már sokkal többet ér. Ilyenkor eladom őket és veszek újat. Már Budapesten is vettem pár lakást…

%%: Akkor már nem is tér vissza az animációs filmekhez?

CS.G.: A legjobbkor kérdezi. Ugyanis egy évvel ezelőtt megkeresett minket a Nickelodeon, hogy szeretnék, ha kicsit újra álmodva szeretnének rendelni tőlünk Fecsegő tipegő részeket. És éppen, mielőtt hazaindultam volna Los Angelesbe, felhívtak az ügyvédeim, hogy sikerült megállapodniuk a megrendelővel. Így azzal az óriási örömmel ülök a családommal repülőre, hogy amint otthon leszek, újra indul a Fecsegő tipegők.

Sorozatunk utolsó részében feleségeiről, csúnya válásáról, mostani nagy szerelméről és gyermekeiről mesél Csupó Gábor!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?