LELKIZŐ

Ma lenne 80 éves: Koncerttel emlékeznek a magyar legendára

Lassan 14 éve nincs velünk hazánk egyik legmarkánsabb énekhangja. Így tisztelegnek emléke előtt szombat este.
  • Szerző: Buster

Gregor József éppen 80 évvel ezelőtt született Szegeden. Kamaszként vegyésznek készült, de a terveit keresztülhúzta az 1956-os forradalom. Nem készült az énekesi pályára, de hangjára felfigyelt egy zenetanár a rákosligeti katolikus templomban, ahol a disszidált kántor helyett énekelt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?


Fotó: DFP

Karrierje nem indult zökkenőmentesen, mivel sajátos, nem éppen jó modorú stílusa miatt a zeneművészetiről és a Zeneakadémiáról is eltanácsolták. Néhány éven át a Magyar Néphadsereg Művészegyüttesének tagja volt, majd a Szegedi Nemzeti Színházba szerződött, ahol 24 éven át volt társulat tagja. A 70-es évek közepétől rendszeres vendégszereplője volt a Magyar Állami Operaháznak és játszott a győri színházban is. 1989-ben ő lett a Szegedi Nemzeti színház operatagozatának igazgatója. Ez időtájt mutatkozott be Amerikában is, ahol gyakran megfordult. 1994–1995-ben a New York-i Metropolitanben tizennyolc alkalommal lépett fel, három szerepben.

A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes 2006 jelentette be, hogy nem vállal több nyilvános szereplést. Egy hónappal később, október 22-én hunyt el.

A legendás operaénekes emlékére szombat este rendeznek koncertet a szegedi városháza udvarán.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?