FÜLES

Újra nyomoznak a halott Czeizel Endre ügyében

Azt vizsgálják, hogyan használták fel spermáját, és milyen körülmények között fogantak kisgyermekei.
  • Szerző: Ripost

Emberi test tiltott felhasználása miatt újabb nyomozást indítottak Czeizel Endre spermadonorügyében - tudta meg a Blikk.

Az alapügyet a Nemzeti Nyomozó Iroda és Készenléti Rendőrség indította, de a BRFK bűnügyi főosztályának életvédelmi osztálya is nyomozást kezdeményezett embrióval végezhető kutatás szabályainak megsértése ­miatt.

Czeizel Endre ugyanis több bűnt is elkövetett, amikor spermáját odaadta fiatal szeretőjének, de azok tárolása és beültetése is jogszabálysértő volt. Magyarországon ugyanis egy spermabeültetésen részt vevő nő csak a saját férjétől vagy bejegyzett élettársától vett anyaggal termékenyíthető meg, ez Czeizel és szeretője esetében nem áll fenn.

Az ügy akkor látott napvilágot, amikor a genetikus halála után fiatal szeretője elment a hagyatéki tárgyalásra, és jelezte, hogy a hagyaték jelentős részére igényt tart a Czeizeltől született két kisgyermek után.

A rendőrség azt is vizsgálja, hogy a beültetést ki végezte el, de az is kérdés még, hogy mennyi mintát adott Czeizel, abból mennyit használtak fel, és ha maradt sperma, hol tárolják azt, és milyen jogcímen.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?