FÜLES

Törőcsik Mari az állapotáról beszélt, elárulta, mi élteti

A színésznő nemsokára a 84. születésnapját ünnepli, de még mindig nem mondott le arról, hogy újra színpadra léphessen.
  • Szerző: Ripost

Egyre ritkábban hagyja el velemi házát a 83 éves Törőcsik Mari, ám a nemzet színésze ajtaja mindig nyitva áll a látogatók előtt. Ugyan a Kossuth-nagydíjas, valamint Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas művésznő egészsége megromlott az elmúlt években, kevesebbet mutatkozik, nem felejtették el őt, a barátok vagy akár csak a szomszédok gyakran látogatják velemi házában, állítják meg az utcán.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Sulyok László

„Majdnem ötven éve már annak, hogy beleszerettem ebbe a helybe, pedig az ország másik felében születtem” – mesélte a Blikknek a pélyi származású színésznő. „Szeretek itt élni, és nemcsak a táj, hanem az emberek miatt is. Amikor jó idő van, az ápolómmal kimegyünk sétálni, levegőzni. Mindig megállít valaki, kérdezik, hogy vagyok, állandóan érdeklődnek, ami – bevallom – nagyon jólesik” – tette hozzá.

Ráadásul Törőcsik Marinak is mindig van egy-két kedves szava az érdeklődőkhöz, és szerencsére mostanában jó hírekkel is szolgál, hiszen az utóbbi időben nem kellett hosszabb időt kórházban töltenie.

„Hol így, hol úgy vagyok, most éppen jobban. Kicsit szomorú vagyok, hogy elmúlt a nyár, mert az a kedvenc évszakom, de ez legyen a legnagyobb bajom” – mondta nevetve Törőcsik Mari, aki sokszor még mindig arról álmodik, hogy visszatérhet a színpadra is. „Nem is tudom elmondani, mennyire hiányzik a színház! Nagyon szeretnék újra játszani, de nem tudom, mikor és hogyan lenne ez lehetséges... Kicsit nehezen beszélek már, ami egy színésznél nem előny, bár vannak néma szerepek is. Egyelőre nem is nagyon dolgozom ezen, most az a fontos, hogy erősödjek, és úgy érzem, jól vagyok” – bizakodott a színésznő, aki egy évvel a Velem díszpolgára cím után hétfőn Vas megye díszpolgára is lett. „Sok kitüntetést vehettem át életem során, hiszen, ahogy mondani szoktuk, minket, színészeket a közönség szeretete éltet, engem viszont már ezek a díjak” – árulta el.

Törőcsik Mari imádott férje, Maár Gyula 2013-ban hunyt el, elvesztését máig nem dolgozta fel a művésznő. Egészségi állapota a filmrendező halála után indult romlásnak, ám a nemzet színésze nem hagyja magát: dédunokákra vágyik. Unokája, a színész Járai Máté ugyan ilyen örömhírrel még nem kényeztette el az idős színésznőt, de a darabot előkészítette, amelyben Törőcsik életét mutatja be.

„Sajnos, erre még várni kell, de remélem, láthatom a darabot. Máté jó színész, és korábban sokat beszéltünk a műről, hogy mit hogyan kellene csinálni benne. Sajnálom, hogy nem kapott engedélyt a régi dalaim felhasználására, de hátha később még rábólint a zeneszerző. Ha nem, akkor lesz más megoldás, csak érjem meg a premiert!” – jelentette ki Törőcsik Mari.

Novemberben ünnepli a 84. születésnapját Törőcsik Mari. A színésznő reméli, hogy minél több barát és kolléga látogatja meg és köszönti fel Velemben, ám a legfontosabb számára az, hogy a lánya és unokái ott legyenek a jeles napon.

És ezeket olvastad már?