FÜLES

Tisztázta a dolgot, először szólalt meg felmondása óta Rékasi Károly

Az 56 éves színésznek más tervei vannak, mint a budapesti színháznak, de végül mégsem szakított teljesen a munkahelyével.
  • Szerző: Ripost

Rékasi Károly februárban mondott fel a József Attila Színházban, mert az igazgató, Nemcsák Károly nem változtatott bizonyos dolgokon, aztán a színész mégis úgy döntött, ott marad. Ám most alig láthatjuk a színpadon. Rajongói pedig azóta sem értik, miért akar elmenni.

„Nemcsák Károly igazgató úrnak már az évad elején megmondtam, hogy ha bizonyos ügyekben nem tudok előrébb lépni, távozni fogok. Így amikor időpontot kértem tőle, és bejelentettem a távozásomat, már nem érte váratlanul a hír. Az elköszönés után persze pocsékul éreztem magam, hisz mindig is azt vallottam, nekem két szakmai szerelmem van: a József Attila Színház és a Barátok közt. Úgyhogy az elválás pont úgy fáj, mint egy szakítás” – mondta akkor Rékasi Károly.

Felmondása ellenére több darab színlapján továbbra is szerepelt a neve. Így többen arra számítottak, hogy megjelenik a hétfői évadbejelentőn, ám a sajtó hiába várta Rékasit. A Bors ennek kapcsán kérdezte a színház igazgatóját, Nemcsák Károlyt.

„Rékasi Károly úgy gondolta, vannak olyan dolgok az életében, melyek komolyabb prioritást élveznek, s emiatt újabb feladatokat nem vál­lalt. Végül azonban mégis úgy döntött, hogy tovább játssza a Boldogság című előadásunkat, illetve a stúdiószínpadunkon a Vágyrajárók előadást is megtartják. Mindkettőben a párjával, Pikali Gerdával láthatja a közönség, aki több másik előadásunkban is látható" – mondta a Jó­zsef Attila Színház igazgatója.

A színész tehát két da­rabot megtartott, négyet pe­dig visszaadott, ami havonta legalább nyolc-tíz előadást, továbbá biztos és rendszeres bevételt jelentett számára. Mivel Rékasi az előadások után kapja a fizetését, így csupán a Barátok közt marad meg fix kereseti forrásának, minden más bevétele képlékeny.

A Bors munkatársa telefonon felhívta a színészt is, aki hosszú idő után először reagált a színpadi karrierje jövőjét érintő kérdésekre.

„Valóban voltak olyan dolgok, melyek miatt így döntöttem, ám később rá­jöttem, hogy ezt a két előadást továbbra is szeretném játszani. A Boldogságot országos turnéra, vidéki előadásokra visszük Gerdával. Ez az előadás a mi nagy szerelmünk, mindketten nagyon kötődünk hozzá" – mondta Rékasi, aki párjával vándorszínészként folytatná karrierjét.

„Az eddigi fix munkáim megmaradtak, de jelenleg nem várnak sehova, nincs más kőszínházi megkeresésem. Sokkal inkább szeretném a magam útját járni, ami azon a kijelölt csapásvonalon halad, amit Gerdával elkezdtünk a Boldogsággal és a Vágyrajárókkal. Jelenleg keressük a következő közös projektünket az említett darabok alkotóival, amivel szintén az országot járnánk, illetve – ha minden az elképzelések szerint alakul – egy színház is befogadja majd az előadást" – fűzte hozzá.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?