Létrehozva: 2015.05.04.

Szörényi is szerb, mint Zorán

Szörényi Levente apai ágon szláv, anyai ágon német felmenõkkel bír, de õsei között Csanád és Huba vezért is sejti. Szörényi boldog, hogy sokféle õstõl származik, és ez nem is áll ellentétben magyarságával.

Szörényi felmenőinek köszönhetően kalandos gyermekkort élt meg. Anyai nagyapja révén sváb vér is csörgedezik a zenész ereiben, aki egy osztrák városkában látta meg a napvilágot, miután édesanyja családja 1944-ben, Szálasiék hatalomra kerülésekor menekülni kényszerült Magyarországról.  Szörényi nagyapja, Paul Iván pénzügyminiszteri államtitkár volt a Horthy-korszak végén, így a család nemkívánatossá vált. Hogy szülei hol találkoztak, maga Szörényi sem tudja, de elképzelhetőnek tartja, hogy a Vajdaságban. Édesapja ugyanis szerb, eredeti nevén Groda.

Idővel azonban magyarosabb nevet akart, és mivel a család a Szörényi bánságból származott, adta magát a névválasztás. „Paul nagyapa, anyám apja Zomborban volt ügyvéd akkortájt, apám Palicson járt iskolába, a két település között pedig 65 kilométer sincs” – elmélkedik Szörényi önéletrajzi könyvében. A zenész mindössze élete első évét töltötte Ausztriában, édesanyja ugyanis úgy határozott: Magyarországon szeretné felnevelni gyermekeit.

A kommunisták mindenüket elvették

Visszatérésükre, 1945-re azonban megváltozott a család helyzete. Budai neobarokk villájukat elvették tőlük, ahogy az érdi gyümölcsösüket is. „A homlokzati erkély korlátjába „E” és „I” betűt kovácsoltattak nagymamáék. E, mint Etelka, I, mint Iván. A hátsó erkélyen egy V és egy I volt olvasható. Anyám és testvére” – meséli Szörényi a romantikus történetet. A villát később szét is darabolták, de Szörényi meglepő vallomást tesz erről: „Minden rosszban van valami jó: így legalább később nem kellett valami nagymenő kommunistának. Akkor azért eléggé bosszankodnék, ha mondjuk Gyurcsány Ferenc lakna ma benne.” Az örökségből Szörényinek egy „Villa” cédulájú kulcsa maradt, amit egykori otthonuk bekeretezett képe alatt tart a mai napig.

Anonymus is írt családjukról

A család végül az apai nagyszülők Visegrádi utcai lakásába érkezett meg Budapesten. Ám hiába a szerb nagyszülők, Szörényit sosem tanította meg sem édesapja, sem nagyszülei szerbül. „Nem kell ezt a délszláv vonalat annyira erőltetni!” – emlékezik meg apja mondatáról Szörényi a könyvben. A magyarázat egyszerű, az édesapa magyarabb akart lenni az ősmagyarnál is. Szörényi családfája ugyanis hiába kevert, ősei között Csanádot és Hubát sejti. „Csuka nagymama azoknak a Szemeréknek a leszármazottja, akikről Anonymus is ír, mégpedig úgy, hogy  Huba vezér nemzetségéből valók. Szörényit egyáltalán nem zavarja ez a változatosság.  „Én boldog vagyok, hogy ilyen sokféle őstől származom, ez sosem állt ellentétben a magyarságommal.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Korda Györgyöt fél óránál tovább nem hagyhatja magára Klárika

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

vg.hu

Vendégmunkások: miért jöttek Magyarországra? Megkérdeztük őket!

ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

mandiner.hu

Váratlan helyről kapott támogató szavakat Varga Judit

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

mindmegette.hu

Egyszerűen nagyszerű kevert tésztás húsvéti sütemény

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Komoly döntést hozott Schumacher családja, itt vannak a részletek

ripost.hu

Minden kérdésre választ adott a palota: így van jelenleg a rákkezelés alatt álló Katalin

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FÜLES

Külföldön folytathatja a Fekete Vonat sztárja

FÜLES

Friss hírek érkeztek a börtönben lévő Papaszitáról!

FÜLES

Aurelio visszament az exéhez? Kiderült az igazság!

FÜLES

Kulcsár Edina közel 700 ezerért kapott ékszereket a férjétől

FÜLES

Megtörte a csendet Kamilla királyné: ezt árulta el a rákbeteg Katalinnal kapcsolatban

FÜLES

„Mi bajotok van?” — MC Hawer kiakadt a Házasság első látásra bombázóira

FÜLES

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

FÜLES

Minden kérdésre választ adott a palota: így van jelenleg a rákkezelés alatt álló Katalin