Létrehozva: 2021.08.26.

Lesújtó bejelentést tett közzé a magyar színész, mit szól ehhez Eszenyi Enikő?

A művész váratlanul, a kollégái legnagyobb meglepetésére lépett a Vígszínház színpadára a teátrum évadismertetőjén. Búcsúzni jött. A 2015-ös Eszenyi-botrány óta nem tette be a lábát, most lehetősége volt elköszönni.

Harkányi Endre három évtizeden át volt megbecsült tagja és ünnepelt művésze a Vígszínháznak, 2015 novemberében azonban méltatlan vége lett egy csodálatos ívű, elképesztően termékeny pályának. A művész harminc év után egyik napról a másikra távozott az akkor Eszenyi Enikő vezette teátrumból. Bár titoktartási szerződést köttettek vele, a Borsnak így beszélt 2015-ben a távozása okairól.

Fotó: Bors

„Az éves szerződésem 80 előadásra szólt, és én csak 67-et teljesítettem, úgy, hogy nem én döntöttem el, hányszor lépek színpadra. Ez volt az ürügy arra, hogy elvegyék a fizetésem felét. (...) Hiába hivatkoztam arra, hogy a jog szerint ha nem a mi hibánkból játszunk kevesebb előadást, akkor 40 százaléknyit lehet korrigálni pro és kontra, végül az igazgató asszony döntése érvényesült, aki azt mondta, ez rám, mint nyugdíjasra nem vonatkozik. (…) Itt most már királynővé avanzsált az igazgató asz­szony, ő a század asszonya, a nemzet asszonya, és december 5-én ő lesz a Mikulás is. Nekem a Vígszínház a szívem csücske volt, most majd szoktatom a szívemet a csendhez...”

Az azóta eltelt években Harkányi Endre visszavonultan élt, egy váratlan találkozás azonban nagy változást hozott a szürke hétköznapokba.

– Ez egy romantikus történet – me­sélte a Borsnak a Kossuth- és Jászai Mari-díjas művész. – Véletlenül futottam össze a Vígszínház jelenlegi igazgatójával, Rudolf Péterrel. Ez egy kávéházi találkozó volt. Nagyon jót beszélgettünk, ez­után arra kért, nézzek be a színházba. Hát benéztem.

A művész senkinek sem szólt arról, hogy tiszteletét teszi a teátrum évadismertető ülésén, amelyen jelen volt a színház teljes társulata is. Az esemény végén aztán Harkányi Endre hangját lehetett hallani a széksorok között. „Állj! Figyelmet kérek!” – mondta, majd határozott léptekkel felment a színpadra, és beszélni kezdett.

Úgy hagytam ott a szeretett Vígszínházat, hogy bevágtam magam mögött az ajtót– mesélte lapunk érdeklődésére. – A színpadon kedden pedig azt mondtam: Azért jöttem most, hogy ezt az ajtót ne bevágjam, hanem szép lassan csukjam be magam után. És nem akarom, hogy kinyissanak nekem másikat, befejeztem

– magyarázta a Borsnak Harkányi Endre, majd így folytatta:

– A koromnál és a társadalmi helyzetemnél fogva döntöttem úgy, hogy nem állok többé színpadra. Elég volt. Nem szeretném megvárni, amíg nem tudok megtanulni egy szerepet, vagy ne tudjak mozogni. Az méltatlan lenne. 12 éves korom óta állok színpadon, 1948 óta. Színészóriásokkal játszhattam együtt, Feleki Kamillal, Domján Edittel, Agárdi Gáborral… A világirodalom legszebb szerepeit játszhattam el. Szerettem ma­gam ezen a pályán, de tudni kell méltósággal befejezni. Hálás vagyok a sorsnak, hogy megadatott ez a lehetőség, hogy végül ilyen ünnepélyes és szeretetteli körülmények között sétálhattam le a Vígszínház színpadáról.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Budapesti luxusüzletrablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

borsonline.hu

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze

ripost.hu

Ez a három csillagjegy forró szerető 50 év felett is

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

origo.hu

Újabb hírek érkeztek Nagy Grófo sírjának feltöréséről

mindmegette.hu

Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

ripost.hu

Nem bírt magával Lőw Zsolt, ő tette helyre a Bayern BL-hősét

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Kőgazdag Aurél 20 éves lett: Nyomasztja a családalapítás

ripost.hu

Már tisztán látszik, gigantikus aszteroida száguld a Föld felé

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FÜLES

Fekete bombázóval az oldalán látták Schmuck Andort

FÜLES

Hihetetlen, így reagált a delfin, amikor Kozso dalra fakadt

FÜLES

Külföldön folytathatja a Fekete Vonat sztárja

FÜLES

Friss hírek érkeztek a börtönben lévő Papaszitáról!

FÜLES

Durva balesetet szenvedett a forgatáson a Marvel sztárja, sokkoló fotókon a sérülései

FÜLES

Hoppá: Gyermeket vár a TV2 csoda szép sztárja, mindenkit meglepett a bejelentéssel

FÜLES

Pumped Gabo mindenről kitálalt Aurelióval kapcsolatban

FÜLES

Stana Alexandra és Marics Peti újra együtt: most jelentették be