FÜLES

Közel 40 év után feldolgozták az LGT egykori gitárosának életét és rejtélyes halálát

Nem támogatja az LGT egykori gitárosának haláláról készült dokmentumfilm bemutatását annak egyik megszólalója.
  • Szerző: Ripost

A hetvenes évek egyik legnépszerűbb hazai zenekara az LGT volt, igazi szupergroup, amelyben a legkiválóbb magyar rockzenészek álltak össze. Köztük a korszak legjobb hazai gitárosának tartott Barta Tamás, aki azóta zenészlegenda lett.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az együttes itthon sikert sikerre halmozott, de Barta ennél is többre vá­gyott, ezért egy amerikai útja után kint maradt, amiért a távollétében két év börtönre ítélték. Ez nem zavarta, hiszen Los Angelesben házat vásárolt, feleségül vett egy gyönyörű amerikai nőt. Látszólag minden rendben volt az életében, ám 1982. február 16-án meghalt.

Képünk illusztráció (Fotó: 123rf)

 

Barátja volt az első számú gyanúsított

A holttestben két golyót találtak, ezért emberölés címén kezdtek nyomozni, a rendőrség azzal zárta le az ügyet, hogy öngyilkosság történt, amiben a mai napig sokan kételkednek. Mester Sándor producer úgy döntött, hogy dokumentumfilmet készít a zenészről. Az alkotást a tervek szerint két hét múlva mu­tatják be a magyarországi mozikban, ám nem mindenki ért egyet a premier megtartásával. Fekete Barna akkoriban maga is Amerikában élt, és kö­zeli barátságot ápolt Bartával. A dokumentumfilmben megemlíti, hogy mivel az ő pisztolyából származtak a gyilkos golyók, ő volt az első számú gyanúsított. A film elkészült változatával viszont az üzletember egyáltalán nincs megelégedve.

Anikó: Kihasználtak minket

„Sokat segítettünk a film készítőinek, hogy megismerjék Barta Tamás életét. Velünk is közel nyolc órát forgattak, ám végül alig néhány perc került be a beszélgetésből. A film a jelenlegi állapotában azt sugallja, hogy a férjem ölte meg” – mondta a Borsnak Anikó, az üzletember felesége.

„Mi vagyunk azok, akiket ki­használtak. A film Szolnokon megtartott, szűk körű vetítésén szembesültünk azzal, hogy a készítők célja az volt, hogy a férjemet befeketítsék” – háborgott Anikó.

A levelezést dolgozták fel

Mester Sándor kinyilvánította: a zenés dokumentumfilmen tíz évig dolgoztak.

„A mű nem elsősorban Barta Tamás halálának körülményeit dolgozza fel, hanem a zenész és a Magyarországon maradt édesanyja hangos levelezését. Egy magnókazettára mondták fel a gondolataikat, és azt küldözgették egymásnak. Ez vált a munkánk alapjává” – magyarázta a Borsnak a producer, aki bízik benne, hogy a vetítést a tervezett időben megkezdhetik.

Kérik a bemutató elhalasztását

Horváth-Megyeri Cirill, Fekete ügyvédje egy közleményt küldött el a Borshoz, amelyben többek között ez áll: Ügyfelem akarata világos; Barta Tamás életéről készüljön dokumentumfilm, az kerüljön bemutatásra, de a saját személyiséghez fűződő jogainak tiszteletben tartása mellett, így a jogsértő részek kerüljenek ki a kész műből. Ebben kéri az alkotók együttműködését, és szorgalmazza a békés vitarendezést. A dokumentumfilm vetítését kizárólag bíróság tilthatja meg, ügyfelem a filmet bemutatni kívánó mozik részére azt a méltányolható kérést küldte el, hogy lehetőség szerint a jogvita megnyugtató rendezésig tekintsenek el a bemutatástól.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?