FÜLES

Ezért nem kerülhetnek nyilvánosságra Jimmy elveszettnek hitt dalai

Kiderült: Zámbó Jimmy eddig sosem hallott hangfelvételeit őrzi egy páncélszekrénybe zárt bőröndben barátja és zenésztársa, Jankai Béla.
  • Szerző: Ripost

Az igazi rajongók nem feledik az énekest, akinek kiadatlan felvételei máig léteznek: több tucat lemez lapul egy széfbe zárt bőröndben, amelynek tartalmát valószínűleg sosem hallhatják.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: MTI

„Jimmyvel a nyolcvanas évektől együtt dolgoztunk. Segítettem a hangszerelésben, a felvételekben, szinte mindig együtt dolgoztunk a stúdióban. Sok közös élményünk volt, rengeteg olyan is, amelyekről csak kevesen tudnak” – mesélte a Blikknek Jankai Béla.

„Ezeknek egy része megjelent Jimmy halála után, de sok felvétel még itt lapul a bőröndben: feldolgozások, ötletelések, instrukciók, improvizációk, gyakorlások, saját dalkezdemények. Nagyjából 50-60 CD van a széfben, ugyanis amikor megtudtam, hogy meghalt a barátom, az első utam a stúdióba vezetett, és eltettem a lemezeket, hogy ne kerüljenek illetéktelen kezekbe. Hiszen Jimmy sokszor az angol nyelvű daloknál csak halandzsázva énekelt, és a felvételeken elhangzanak viccek, káromkodások is” – magyarázta a Prognózis egykori zenésze, aki mint mondja, már rég eladhatott volna belőle 5-6 be nem fejezett dalt, de az nem lenne méltó barátjához. „Esetleg, ha egyszer lesz egy Zámbó Jimmy-múzeum, oda kerülhet belőle, de nem szeretném, ha valaki megkaparintaná és minden kontroll nélkül kiadná a felvételeket.”

A kincset érő CD-ket Jimmy fia, Zámbó Krisztián is hallotta, de ő sem örülne, ha nyilvánosságra kerülnének.

„Amikor apuék bementek a stúdióba, ittak egy-két pohár italt, és bekapcsolt mikrofon mellett kezdtek hülyéskedni. Na, azok igazán viccesek még visszahallgatva is! Ugratták egymást, káromkodtak, mulatóst énekeltek, és bár nagyon szerethető pillanatok ezek, soha nem engedném, hogy bárhol megjelenjenek” – szögezte le Krisztián.

És ezeket olvastad már?