FÜLES

Háború kezdődött a vajdák között: nem kímélik Lakatos Gusztávot

A múlt hét szombaton beiktatott új borsodi cigányvajdát, Lakatos Gusztávot többen nem fogadják el, köztük a jelenlegi Borsod megyei vajda, Lakatos Attila sem.
  • Szerző: Ripost

Lakatos Gusztáv egyelőre nem követeli meg a „vajda úr” megszólítást, beéri a Gusztival is. Amikor telefonon elértük, kinyilvánította: nem szenved rangkórságban, ő ugyanis csupán szolgálni szeretné a népét.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„A célom, hogy minél több fiatal cigányt megtanítsak a kőművesmesterségre, hogy tudják, ho­gyan kell vakolni, maltert keverni és téglát rakni” – mondta Guszti, és hozzátette: a ci­gányságnak leginkább új iskolákra, munkalehetőségre és lakhatásra van szüksége. Ezekben egyébként Lakatos Attila borsodi cigányvajda is egyetért, viszont Gusztávot nem fogadja el a tisztségben.

20210814 Miskolc
fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország
Borsod megyei vajda, Lakatos Gusztáv ünnepi avatója.

„Ő egy önjelölt ember, senki nem választotta meg! Ahhoz, hogy valaki hiteles vajda legyen, a 17 jelenlegi megyei vajdának kell őt elismernie” – nyilatkozta a Borsnak Lakatos Attila, aki állítása szerint több száz családnak biztosított már megélhetést, és többször is ő tett igazságot, ha cigány családok hajba kaptak.

Guszti elmondta: nem akart vajda lenni, de olyan sokan kérték, vállalja el a feladatot, hogy nem volt más választása.

„Egy kicsit már megbántam, hogy igent mondtam, mert nagyon sok támadás ér. Kállai Csaba országos fővajda rá­bólintott a személyemre, tehát minden tekintetben legitim a tevékenységem. Mindenesetre a közeljövőben találkozni fogok a vajdatársakkal, hogy lássák, helyem van a körükben.”

Lendvai János, a vajdák szóvivője szerint valaki nagyot hibázott.

„Ha Kállai Csaba valóban elfogadta Gusztávot, le kell mondania a tisztségéről” – szögezte le a szóvivő.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?