LELKIZŐ

Vitray Tamás: Földi Teri mellett voltam az utolsó órákban is

A színésznőt az utolsó években leginkább volt férje, Vitray Tamás látogatta, hiszen kapcsolatuk annak ellenére sem szakadt meg, hogy több mint 30 éve elváltak.
  • Szerző:

Vitray Tamás gyászol, hiszen a Jászai Mari-díjas színésznő 40 éven át volt fontos szereplője életének. Földi Teri ugyan 1986-ban a mexikói olimpia után szakított a férjével, miután tudomást szerzett arról, hogy titkos viszonyt folytat Kállai Borival. Ám a kapcsolatuk sosem szakadt meg igazán. A tévés és a színésznő jóban maradtak és barátságuk évtizedeken át kitartott. Olyannyira, hogy Vitray Tamás rendszeresen látogatta Földi Terit a kórházban. Erről éppen egy évvel ezelőtt beszélt a -nak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Földi Teri a Konyec c. film forgatásán és sajtótájékoztatóján Hévízen.

„Nem érzek ebben semmi különlegességet, nem érdemlek ezért külön figyelmet. Számomra teljesen természetes, hogy meglátogatom Terit, hiszen tíz évet éltünk együtt, ami hosszú idő. Ha tehetem, hetente bejárok a Mazsihisz Szeretetkórházba, hiszen a második nejem mellett több ismerősömet, barátomat is ott ápolják. Én szerencsére jó erőben vagyok és ha szép az idő, szívesen sétálok a kórház kertjében Terivel, akit a lányán és rajtam kívül nem igazán látogat senki”

- mondta akkor Vitray, aki volt felesége mellett volt az utolsó napokban és órákban is.


MTI Fotó: Czimbal Gyula

„Amikor értesítettek a Mazsihisz Szeretetkórházból, hogy Teri már nincs magánál, azonnal odasiettem és természetesen megérkezett a lánya is, aki Brüsszelben él. Mindketten mellette voltunk az utolsó négy napban, hiszen tudtuk, hogy az állapota olyan súlyos, hogy abból már nem fog felépülni. Sajnos már arra sem volt lehetőségünk, hogy tudassuk vele, mellette vagyunk és elköszönni sem tudtunk. Akkor is az ágya mellett ültünk, amikor legyőzte őt a betegség, amivel nyolc éven át küzdött...”

- mondta megtörten Vitray.

Igazi legendákkal játszhatott

Földi Teri 1955-ben végzett a Színház és Filmművészeti Főiskolán, majd Győrbe szerződött, ahonnan három év múlva elhívta a Szegedi Nemzeti Színház. A fővárosba 1964-ben került fel, amikor szerződést kapott a Vígszínháztól. Itt 25 éven át volt a társulat tagja. 1989-től 2008-ig több színházban is vállalt vendégszereplést. Filmes karrierje már a főiskolás éveiben elindult, amikor szerepet kapott az Ifjú szívvel című zenés vígjátékban, ahol olyan legendákkal játszhatott együtt, mint Gózon Gyula, Latabár Kálmán, vagy éppen Sinkovits Imre. 1965-ben szerepet kapott a Butaságom története című sikermoziban, ahol Ruttkai Éva, Básti Lajos és Kiss Manyi partnere volt. Ekkorra felfedezte tehetségét a televízióban is, ahol olyan legendás sorozatokban játszott, mint a Tüskevár, a Családi kör, vagy a Szomszédok. 1963-ban, mindössze 29 évesen megkapta a Jászai Mari-díjat. 1990-ben neki ítélték az Aase-díjat, majd 1994-ben átvehette a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?