Létrehozva: 2021.03.31.

Bay Éva: Teljesen lefagytam, csak tátogtam, mint egy sült hal

Bay Éva 23 év után tért vissza a kaptafához és ült be újra a bemondói székbe. A tévés legenda most elárulta, melyik volt élete legkellemetlenebb élő adása…

Bay Éva gondolkodás nélkül mondott igent, amikor az egyik népszerű filmcsatorna felkérte, hogy Bozai Gábor és Mohai József mellett vállalja el a retró adásnap bemondói szerepét. Ezzel megidézve a televíziózás hőskorát. Éva lubickolt a feladatban, hiszen mint mondja, ezt a műfajt, bár nehéz, éppen úgy nem lehet elfelejteni, mint a biciklizést.

Bay Éva úgy ült vissza a bemondói székbe, mintha csak tegnap állt volna fel belőle. Fotó: Paramount Network

A Paramount Networknél eljátszottak a gondolattal, vajon milyen lenne a csatorna arculata, ha visszautazhatnának az időben és a letűnt korok mintájára sugároznák adásaikat. Ekkor született meg a retró adásnap ötlete, ami végül április 1-én valósul majd meg a képernyőn. Bay Éva fantasztikusan érezte magát az időutazós nap felvételei alatt, amikor is egykori kollégáival megidézték a 90-es évek televíziós hangulatvilágát. „Jópofa volt, na! Olyan érzés volt, mintha soha el sem mentem volna a televízióból, pedig huszonhárom éve „szereltem le”. Nagyon szerettem a forgatásokat, jó volt fiatalok között lenni. Ugyanolyan hangulat uralkodott, mint anno a Magyar Televízióban”- mesélte a Ripost-nak Bay Éva, aki felidézte hosszú pályája legkellemetlenebb konferálását is, melynek következtében főnökei a „szőnyeg szélére állították” és ultimátumot adtak neki.

„1976. áprilisában kezdtem bemondóként, természetesen a szamárlétra alsó fokán. Akkoriban a szerda, a szombat és a vasárnap voltak az úgynevezett szuperadás napok. A kezdők kapták a keddet, csütörtököt és a pénteket, hétfőn pedig nem volt adás. Sosem felejtem el 1977. január elsejét, hiszen aznap megkaptam a délelőtti adásidőt, ami hatalmas feladat volt, mivel hagyományosan élőben közvetítettük a bécsi újévi koncertet, amit akkoriban tényleg mindenki nézett. Az adás előtt megkaptam az úgynevezett törzslapot, amin rajta voltak az alap adatok, az alján pedig a szöveg, amit be kellett magolnom”- emlékezett vissza a tévés legenda, aki a mai napig fejből fújja a szöveget, amit egyébként aznap alaposan elrontott.

Budapest, 1978. szeptember 14.
Bay Éva, a Magyar Televízió bemondónõje a stúdióban.
MTI Fotó: Hámor Szabolcs

„Kedves nézőink! Most közvetítést adunk a bécsi Musikverein nagyterméből, ahonnan az újévi koncertet láthatják. Vezényel Willi Boskovsky. így szólt a szöveg. Előtte le kellett konfolnom az Egri csillagok második részét. A fejemben minden összeállt, amikor a folyosóról beszólt a szerkesztő, hogy ne spilázzam túl, csak annyit mondjak, hogy kapcsoljuk Bécset. Fogalmam sem volt róla, hogy én tőle nem fogadhattam volna el semmilyen instrukciót, így azt tettem, amit mondott. Viszont ezzel a lendülettel, minden más ki is esett a fejemből és amikor láttam, hogy a mondat után még élőben vagyok a képernyőn, lefagytam. Átfutott az agyamon, hogy felállok és kisétálok a stúdióból, de akkor tuti azonnal kirúgtak volna. Ekkor beugrott Takács Marika, aki egyszer elmesélte, hogy ő hasonló helyzetben tátogni kezdett, elhitetve a nézőkkel, hogy hanghiba van. Én kidülledt szemekkel nekiálltam tátogni, mint egy sült hal, amivel elértem, hogy lekevertek”- mesélte ma már nevetve Bay Éva, aki akkoriban nem tudott ilyen jóízűen kacarászni a történteken.

„Végül néhány pillanat múlva újra adásban voltam és elmondtam a korrekt szöveget, majd elkezdődött a koncert én pedig sírógörcsöt kaptam a stúdióban. Ki is akartak rúgni, de végül kaptam még tíz adásnyi sanszot arra, hogy bizonyítsak és soha többé, senki nem hozta fel azt a napot” - mondta Éva.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Világháborús üzenetet küldött Amerika

origo.hu

Háborús hangulat van Brüsszelben

metropol.hu

Most kaptuk: balesetet szenvedett az utasokkal teli 4-6-os villamos, nagy a baj

magyarnemzet.hu

Gyűlöletcunami és lincshangulat Magyar Péter vidékjárásán + videó 

ripost.hu

3 csillagjegy kapcsolata el van átkozva, ők még idén szakíthatnak!

magyarnemzet.hu

Levillogta a rendőrt az éjszaka közepén az érdi édesapa és nagyon jó oka volt rá

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

ripost.hu

„A színfalak mögött” - Ágyban heverészve kapták le Palvin Barbit

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SZTÁR

90 milliós luxusautót vett Gáspár Laci

SZTÁRDZSÚSZ

Janicsák Veca meglepő titkot árult el: "elvesztette az intimitását"

SZTÁRDZSÚSZ

Kőgazdag Metta felfedte: ezért tűnt el a közösségi médiából

SZTÁR

Szente Vajk: Magyarul vallok szerelmet

SZTÁR

Így van most a magyar együttes kórházba került sztárja

SZTÁR

Összeszorul a szív, így néz ki húsvét után Berki Krisztián sírja - fotó

SZTÁR

Zokogva omlott össze a Next Top Model Hungary versenyzője