SHOWBIZ

Egy kézben maradtak Andy Vajna filmes relikviái

Vajon milyen sors várhat a rengeteg filmtörténeti emlékre...
  • Szerző: Buster

Szombat kora délután már látszott, hogy a vártnál is jóval többen érdeklődnek az idén január 20-án elhunyt Andy Vajna hagyatéka iránt, amit özvegye, Vajna Tímea bocsájtott árverésre a Nagyházi Galéria közreműködésével. Arra azonban a szakemberek sem számítottak, hogy a korábbi filmügyi kormánybiztos személyes tárgyaiért folytatott licitháború pillanatok alatt eldurvul. Lapunk informátora attól tartott, hogy ez a küzdelem az árverés végére kiélesedik, hiszen akkor kerültek kalapács alá azok a filmes relikviák, melyek Andy Vajna valódi és a filmtörténelem szempontjából fontos szellemi hagyatékát képezték.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Sulyok László

Az árverés első felében Andy személyes tárgyaira, bútoraira lehetett licitálni, és bizony ezek a tételek hihetetlen magas áron találtak új gazdára. Ezért is lepett meg mindenkit, amikor a 10 milliós kikiáltási áron induló Bentley végül „csak” 15 millió forintot hozott az özvegy konyhájára. Éppen úgy elcsodálkoztak a résztvevők azon is, hogy a legjobban várt tételért, Munkácsy Mihály tanulmányfejeiért nem szálltak harcba a gyűjtők, így csupán az induló összeget, vagyis 28 millió forintot fizetett érte egy ismeretlen vevő.

Fotó: Nagyházi Galéria

Az árverés igazán izgalmas tételei azonban csak ezután következtek. Az aukció második felében olyan világsikerű filmek forgatókönyvei és a forgatásokon készült ritka fényképek kerültek kalapács alá, mint a Rambo első három része, a Dred bíró, Die Hard sorozat, a Vörös zsaru, a Terminátor egyes részei, vagy éppen az Evita. Informátorunk megtudta, ezek a valóban fontos tételek egy kézbe kerültek, így szinte biztosra vehető, hogy a vevőnek komoly tervei vannak velük.

Hogy mit mondott informátorunk, az kiderül a napilap keddi számában, ahogy az is, hogy Vajna Tímea húga mit szeretett volna megszerezni az aukción.

 

És ezeket olvastad már?