Létrehozva: 2020.12.21.

10 magyar film, amiket a legjobban szeretünk (x)

… és most már bármikor meg is nézhetjük őket!

Nehéz egyértelműen kijelenteni, hogy valami a kategóriájában a legjobb, a filmes műfajon belül pedig összehasonlítani egy rajzfilmet egy nagyjátékfilmmel – ezért minden lista valamennyire szubjektív, de legalább ennyire inspiratív is: tippeket adhat, milyen alkotást lenne érdemes felkutatni. A kutatás ráadásul most igazán egyszerű, mert az új magyar streamingszolgáltató, a Filmio kínálatában megtalálhatjuk a válogatásban szereplő filmek mindegyikét. December végéig csak 890 forint az előfizetési díj, aztán már csak néhány kattintás, és indulhat az otthoni mozi!

Lássuk, hogy a mafab.hu listájáról böngészve, a nézői értékeléseket figyelembe véve, melyek azok a filmek, amelyek kedvencünkké váltak és bármikor újranéznénk őket!

„Ki kéne valamit találni, mert a végén mehetünk vissza a balettba ugrálni!” – ki ne hallotta volna már ezt a mondatot? És még hány olyan emlékezetes poén rejtőzik a 93 perces animációs filmben, amit 1986-os bemutatása óta generációk ismételgetnek. A rajzfilmhősöknek hangjukat kölcsönző színészek miatt is bele tudunk feledkezni a sztoriba: Benedek Miklós Mr. Teufelként, Haumann Péter Safranekként, vagy Mikó István Lusta Dickként felejthetetlen alakítást nyújt.

Fotókredit: Szórádi Csaba/ Hungart © 2020

  • Vuk
  • Még egy animációs film, amit nemcsak a gyerekek néznek meg szívesen. A kis Vuk történetét Dargay Attila vitte vászonra még 1981-ben, és máig az egyik legkedveltebb egészestés magyar rajzfilmnek számít. Tökéletes családi program, ha a gyerekekkel együtt éljük át a kis rókakölyök kalandjait.

    Fotókredit: Filmio

    Egy film komoly és aktuális mondanivalóval. A 2019-ben bemutatott „Szép csendben” a tanár-diák viszony kényes témáját feszegeti egy ifjúsági zenekar tehetséges szólistája szemszögén át. A zenekarhoz csatlakozó csellista lánynak tényleg viszonya van a 60 éves karmesterükkel? Major Erik és Bognár Lulu pályakezdő tehetségek mellett Máté Gábor, Schell Judit és Szamosi Zsófia a főszereplői a filmnek, amely egy jó bizonyítéka annak, hogy nem feltétlenül csak nevetni járunk moziba.

    Fotókredit: Filmio

    A film, amiből megtudjuk, hogy az élet nem habostorta. Bacsó Péter filmje azért is különleges, mert az elkészítése után tíz évre dobozba zárták, és 1981-ben vetítették először Cannes-ban, cenzúrázva. A fennmaradt egyetlen cenzúrázatlan korabeli kópia alapján, a digitális technika segítségével lehetővé vált az eredeti változat rekonstrukciója 2019-ben. A kivágott jelenetek negatívjait a Mafilm fóti telepén selejtezésre ítélt filmtekercsek között találták meg a szakemberek, és hiánytalanul be tudták illeszteni a filmbe. Mindennek köszönhetően most kiváló minőségben az eredeti, cenzúrázatlan változat is látható a Filmio kínálatában.

    Fotókredit: Filmio

    A Sánta Ferenc azonos című regényéből készült filmadaptációt Fábri Zoltán rendezte 1976-ban. Különleges képi világ, zseniális színészek, és egy 1944 Magyarországán játszódó történet. A mindenkori hatalom elnyomásában is az erkölcsöt választó kisemberek döbbenetes erejű példázata. Latinovits Zoltán legjobb szerepei között tartják számon ezt az alakítást, már csak ezért is érdemes elővenni vagy akár újranézni a filmet.

    Fotókredit: Domonkos Sándor/ Hungart © 2020

    A magyar filmtörténet legnagyobb közönségsikere digitálisan felújított verzióban érhető el a Filmio kínálatában. Kabos Gyula és Csortos Gyula teszik feledhetetlen és megunhatatlan komédiává a történetet az úrhatnám lakájról és a kevésbé kifinomult gazdájáról, aki a hagymát is hagymával enné. A film egyben bepillantást enged a harmincas évek Budapestjének pezsgő, nagyvárosi életébe.

    Szerelem, bosszú, lóverseny – egy kis történelemmel fűszerezve. A leghíresebbé vált magyar versenyló vágtáit úgy izgulhatjuk végig, mintha magunk is ott ülnénk a lelátón, valahol Ferenc József alatt pár sorral. A történet magával ragad, segíti ezt az elragadó képi világ, a korhű környezet,a lenyűgöző jelmezek és Petrik Andrea és Nagy Ervin kiváló alakításai. Nem véletlen, hogy a „Valami Amerika” rendezőjének, Herendi Gábornak ez a 2017-es filmje óriási közönségiker lett.

    Fotókredit: Filmio

    Örkény István „Tóték” című kisregényének filmes átdolgozása a magyar film történetének egyik legcsípősebb szatírája. A második világháború idején járunk, egy fronton szolgáló fiatal fiú levélben írja meg családjának, hogy az őrnagya hozzájuk érkezik betegszabadságra. A család pedig készül a vendég fogadására, de arra, amit végül az őrnagy úr érkezése jelent számukra, egyikük sem számít. Latinovits Zoltán és Sinkovits Imre, két megismételhetetlen színészóriás egy filmben, Fábri Zoltán rendezésében.

    Fotókredit: Domonkos Sándor/ Hungart © 2020

    Még egy film a világháború időszakáról, még egy film Sinkovits Imrével. Az 1965-ben bemutatott vígjáték azért is lett különösen népszerű, mert másként dolgozta fel a korszakot, mint ahogy a szovjet, vagy akár amerikai filmekben korábban láthattuk. Itt a főhősök csetlő-botló kisemberek, akik nevetni is képesek a háború borzalmain. A Keleti Márton rendezte alkotásban még az epizódszerepeket is a kor ismert színészei játszották. „Az oroszok már a spájzban vannak!” – a kultikus vígjáték szállóigéit mindenki ismeri.

    Fotókredit: Szomszéd András / Hungart © 2020

    A balatoni nyárban sűrűn repkednek a poénok és a pofonok. A magyar Piedone nyomoz. Kemény ökle elől nem menekülhetnek a bűnözők. Ötvös Csöpi és Kardos doktor akcióban és ha ők ketten nyomozásba lendülnek, akkor a bűnözőknek minden okuk megvan az aggodalomra. Mi pedig még 40 év távlatából is kiválóan szórakozunk az olyan poénokon, mint „alacsonyan szállnak a stukkerek”. Bujtor István és Kern András párosa örökérvényű, bármikor újranézhető.

    Bármelyik filmet is szeretnénk meg- vagy akár újranézni, a Filmio kínálatában megtalálhatjuk őket. És még sok minden mást is a magyar nemzeti filmkincsek közül! A filmekre rákereshetünk akár szereplők, rendezők, vagy bizonyos tematikák szerint is. Garantáltan mindig találunk egy újabb filmet, amit egyszerűen muszáj lesz megnézni. További részletek: www.filmio.hu

     

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Felbukkant egy újabb halálos vírus

    origo.hu

    Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

    life.hu

    50 felett is lepedőakrobaták: ez a 3 csillagjegy az erotika mestere

    hirtv.hu

    Román katonák lepték el Nagyváradot

    ripost.hu

    Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

    vg.hu

    Benzinárstop: az olcsó üzemanyag jöhet, az üres töltőállomás nem

    origo.hu

    Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

    ripost.hu

    Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

    ripost.hu

    Fülöp herceg az első pillanattól óva intette a királyságot Meghantől

    ripost.hu

    Akik nem ismernek félelmet: ez a 3 csillagjegy a legbátrabb mind közül

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    SZTÁR

    90 milliós luxusautót vett Gáspár Laci

    SZTÁR

    Elképesztő fotók! Undorító, félelmetes állatokkal fotózták a TV2 sztárjait - galéria

    SZTÁR

    Anne Hathaway: Üzemanyagként tekintettem az alkoholra

    SZTÁR

    Szente Vajk: Magyarul vallok szerelmet

    SZTÁR

    Így van most a magyar együttes kórházba került sztárja

    SZTÁR

    Összeszorul a szív, így néz ki húsvét után Berki Krisztián sírja - fotó

    SZTÁR

    Zokogva omlott össze a Next Top Model Hungary versenyzője

    SZTÁR

    Hoppá! Összejött az Exatlon két sztárja?