ÉLETMÓDI

Nagy történelmi bugyi-körkép: Így jutottunk el a tangáig

Végre itt a tavasz, előkerülhetnek a szekrényből a bikinik és a falatnyi tangabugyik. Ha úgy gondolod, hogy régebben sokkal szemérmesebbek voltak az emberek, mint most, nagyot tévedsz!
  • Szerző: S.K.

Bár a férfiak úgy hiszik, minden nő tangát visel, sokan mégis inkább a magas derekú, kevésbé szexi darabokat hordják, dacára annak, hogy egyre kevésbé divatos. Pedig 70-80 évvel ezelőtt még a nagy bugyik hódítottak, azelőtt pedig a még nagyobbak. Ahogy minden divat, a fehérneműé is fokozatosan alakult az évszázadok alatt.  De minden korszakban izgatta a férfiakat, akár nagy volt, akár kicsi.

Ókori Róma és a bikini

Világszerte ismert a mozaik, ahol „bikiniben” edzenek a nők. Nos, ez valójában nem bikini volt. Akkoriban a sovány, fiús alkat volt az ideál apró mellekkel. A „bikini” felső része azt a célt szolgálta, hogy lenyomja a nők mellét. Sok nő magán hagyta szex közben is, hogy jobban tetsszen a férjének, és természetesen a ruhák alatt is állandóan viselték. A fehérnemű vászonból készült, de nem volt ritka a gondosan kikészített kecskebőrből varrt bugyi sem…

Középkor: egyáltalán nem viseltek bugyit

Köztudott, hogy ez így volt, bár menstruációkor valamit nyilván kénytelenek voltak viselni a szoknya alatt. De például középkori festményeken a meztelen nőket többnyire bugyi nélkül ábrázolják, vagy falevél, vagy árnyék takarja a szemérmüket.

Újkor: A kivillanó boka izgalmasabb volt, mint a bugyi

Legalábbis sokkal jobban megmozgatta a férfiak fantáziáját. Nem is csoda: az 1800-as évek közepétől ugyan már minden nő viselt fehérneműt a szoknya alatt, de ezek az 1920-as évekig formátlan, idomtalan, hatalmas bő gatyák voltak.

Méretük, alakjuk folyamatosan változott, 1860-tól kaptak már egy kis színt is, de ezek a darabok picit se voltak szexinek nevezhetők.

'20-as évek: bugyiforradalom

Persze itt még nem a mai apró, szexi tangákra kell gondolni, hanem a magas derekú, mindent takaró fehérneműkre. Ezeknek az volt a varázsa, hogy rásimultak a popsira; a korábbi, buggyos darabok után ez igazi felüdülés lehetett, nem véletlen, hogy akkoriban lázadásnak is számított.

Aztán a bugyik anyaga a nyolcvanas, kilencvenes évektől kezdett „elfogyni”: először csak a popsi oldalát hagyták szabadon, majd berobbant a divatba a ma is ismert tanga, és onnantól nem volt megállás

A tanga is kemény átalakulásokon ment át az évek során...

Ma már a csipkés darabok mellett találhatunk olyat is, ami gyakorlatilag csak néhány madzagból áll.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?