ÉLETMÓDI

Félrelépett a párod? Így tudod rendbe hozni a házasságodat

Meg nem történtté tenni nem lehet az ügyet, de a helyzet kezelésére létezik megoldás. Ha azt szeretnéd, hogy együtt maradjatok, az rajtad is múlik. Ebben az esetben el kell jutnod odáig, hogy megbocsáss. Íme, néhány ötlet arra, hogy ismét boldogok legyetek.

Számtalanszor elmondtad a barátaidnak, hogy te soha nem tudnád elfogadni, ha megcsalna a férjed? Megcsalni a másikat nem éppen erkölcsi példa, de lépjünk ezen túl. Megtörtént. Gondold végig. Nyilván megfordultak benned már azok a kérdések, hogy miért is tette ezt veled, és hogyan történhetett ez az egész. Ilyenkor előfordul, hogy az ember a másikat hibáztatja, vagy akár önmaga vállalja az áldozat szerepét. Fájdalmat, dühöt érezhetsz, ez teljesen normális. El kell döntened, hogy tényleg szereted a másikat, vagy mélyen ragaszkodsz a dühödhöz. Ha megszületett benned a döntés, hogy nem szeretnéd elveszíteni a párod, és szeretnél megbocsátani, akkor jobb, ha mielőbb lépéseket teszel. Főleg, ha párod már azt is elmondta, mennyire megbánta, amit tett, hogyan távolodott el tőled, és hogyan hibázott. Itt az idő, hogy újra leüljetek és beszélgessetek.

1. Figyelj oda a másikra, és ne dühből reagálj

Ahhoz, hogy a sokk és fájdalom után beszélgetni tudj a pároddal, nyugalommal és tisztelettel kell egymás felé fordulnotok. Hallgasd meg őt, és tedd fel a kérdéseidet, amíg nem kapsz rá kellő válaszokat.

2. Ne ragadjatok meg

Természetes, hogy ilyenkor létrejön köztetek egy szakadék, előfordulhat, hogy ugyanazokat a kérdéseket teszed fel, a párod pedig azt érzi, már számtalanszor válaszolt rájuk. Ezen a ponton érdemes eldöntened, hogy mit is szeretnél, meg akarod-e menteni valóban a házasságod. Akárhogy döntesz, tégy valamit, inkább, mint reménykedj abban, hogy a dolgok maguktól megváltoznak. Érdemes akár szakértő segítségét is kérni.

3. Szívből beszélj

Fontos, hogy őszinte legyél önmagaddal, hogy visszaépülhessen benned a bizalom és az intimitás. Hallgasd meg az ő igazságát, és mondd el a sajátodat is.

4. Kezdd a beszélgetést a megfelelő módon

Tedd meg ezt, amikor már nem haragszol a párodra, és valóban őszintén tudsz vele beszélni. Például így:

„Ne haragudj, hogy ezt eddig nem mondtam, de eddig nem ment. Időre volt szükségem ahhoz, hogy megbocsássak. Megbocsátok, és szeretném, ha tudnád, hogy örülök, hogy itt vagyunk egymásnak, és együtt. Örülök, hogy megmutathatom, hogy mennyire fontos nekem a házasságunk, és te. Szeretlek."

5. Ne várj, tedd meg az első lépést

Ha sokáig vársz, egyre kellemetlenebb lesz a helyzet. Valamin változtatni kell. Egy félrelépés „ébresztő” is lehet, hogy a házasságban megváltozzon a kommunikáció, változtassatok a stíluson. Ne várjatok folyamatosan egymásra. Érdemes egymást meghallgatni, nem belevágni a másik szavaiba. Ameddig ő beszél, te hallgasd végig, és amikor pedig te beszélsz, ő legyen csendben. Ebben érdemes meg is állapodni. Ha a gyerekek ebben bármiféle akadályt jelenthetnek, akkor érdemes minden héten találni egy időpontot, amikor kettesben lehettek. Ezt rendszeresíthetitek is.

Fontos, hogy ezekben a döntésekben senki, de senki nem tud igazán segíteni, csak te saját magadon. Egy kapcsolatban csak te tudod, mit érzel, de ha mindketten őszinték tudtok lenni, akkor van remény.

Még egy gondolat: Nem vagy őrült, mert meg szeretnéd menteni a házasságodat egy félrelépés után is!

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?