ÉLETMÓDI

Ez a 7 jel mutatja, ha hazudnak neked

Előfordult már, hogy füllentésen kaptad a párodat, a barátodat, a munkatársadat? A hazugság sokak szerint ösztönös dolog.
  • Szerző: A

Van, aki egyből lelepleződik, de van, aki meggyőző tud lenni. Tegyél próbát, hogy felismered-e az árulkodó jeleket! Persze van különbség hazugság és füllentés között is.

Szimmetria

Sem a testnyelv, sem a mimika nem szimmetrikus. Mivel a gesztusok és az arcjáték is aszimmetrikus, ajánlatos figyelni rá. Ha valakinek mégis sikerül ezt a nonverbális, automatikus dolgot tudatosan irányítani, akkor érdemes a hazugság jeleként értelmezni.

Ferde tekintet

Szakértők szerint ha valaki hazudik, jobbra tekint, ha pedig megpróbál visszaemlékezni valamire, akkor balra. Gyanús lehet, ha beszélgetőpartnered mindig jobbra néz, miközben beszél veled.

Játék az idővel

Aki hazudik, annak gyakran egy pillanattal több szükséges, hogy a hazugságait megkonstruálja.  A kérdést egy újabb kérdés követi. „Hol voltál tegnap este?” „Mire gondolsz pontosan?” vagy megismétli, amit mondtak neki: „Hol voltam tegnap este?" A szembenállással és időhúzással megpróbál időt nyerni hazugsága elkendőzésére.

Mindig sorban

Ez a pont különösen a múltbeli események mesélésénél fontos. Aki valóban megélt egy eseményt és tudósít róla, nem tartja be a pontos időrendet. Sokszor mesél a történet érzelmi hatásairól.

Először arról tudósít, ami neki nagyon fontos volt. Ha valaki szigorúan betartja a kronologikus sorrendet, az biztos jele annak, hogy a történetben (legalábbis egy részében) nem stimmel valami.

Biztonsági háló

Aki hazudik, annál mindig fennáll annak a veszélye, hogy lebukik. Ennek jelentős következményei vannak a munkában és a magánéletben is. Sok hazudozó szeretné bebiztosítani magát a rizikó ellen és nagyon tudatosan fogalmaz.

Olyan kifejezéseket használ, mint „erre már nem emlékszem”, „nézetem szerint úgy volt, hogy….” vagy „ha nem tévedek” . Ezek annak a jelei, hogy ha valaki a valóságtól épp elhajlik.

Kikerülési manőver

Egy további ok lehet, hogy felkeltse a gyanakvásodat, ha az illető története egyre távolabb kerül a lényegtől. Kérdezz meg valakit, hogy milyen volt a találkozás. Ha hosszan mesél a helyszínről, a körülményekről, de a lényeget nem érinti a válasza, akkor gyanakodhatsz.

Fal

Noha néhány csalónak sikerül a beszélgetőpartnere szemébe néznie, sokan közülük azonban nem tudják kikapcsolni a rossz lelkiismeretüket.

Gyakran látszik ez azon is, hogy a hazudozó megpróbál akadályt állítani maga és a megcsalt közé. Klasszikus eset például, ha az asztalon üvegek és poharak állnak, amit a csaló maga és beszélgetőpartnere közé tol. Figyelj oda, hogy mit mesélnek neked.    

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?