TÜZELŐÁLLÁS

Valós a veszély, dönteni kell az olimpiáról a járvány miatt

Immár valós lehetőségnek tűnik, hogy a koronavírus-járvány miatt lemondják a tokiói játékokat.
  • Szerző: Ripost

Richard Pound, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) rangidős tagja szerint három hónap múlva el kell dönteni, hogy a koronavírus-járvány miatt lemondják a tokiói játékokat.

Fotó: Getty Images

„Nagyon nagy döntésről van szó, amelyet csak akkor lehet meghozni, ha megbízható adatokkal rendelkezünk” – mondta Pound, aki 1978 óta dolgozik a világszervezetben. „Egy ilyen léptékű eseményt nem lehet csak úgy visszamondani vagy elhalasztani. Nem mondhatjuk azt, hogy inkább októberben rendezzük meg, mert ezzel nagy probléma elé állítanánk a televíziós jogtulajdonosokat, és ütközőpályára kerülnénk például az amerikaifutball-, a kosárlabda-, a baseball- vagy az európai futballnaptárral” – jelentette ki, hozzátéve, a mostani négyéves olimpiai ciklusban a NOB 5,7 milliárd dolláros bevételének 73 százaléka a tévés jogdíjakból származik.

A 77 éves kanadai sportdiplomata kifejtette, hogy három hónap múlva sok minden elkezdődik az olimpiával összefüggésben: biztonsági intézkedések lépnek életbe, beindul az olimpiai falu, felkészülnek a hotelek, és elkezdődik a tévéstúdiók, illetve sajtóállások kiépítése. Pound közölte, szinte lehetetlennek tartja azt, hogy másik városba költöztessék át a játékokat.

Arra a felvetésre, hogy egy évvel el lehetne-e halasztani a tokiói játékokat, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) első vezetője közölte, a japán szervezőknek hivatalosan 12,6 milliárd dollárba kerül az olimpia.

„Kérdés, hogy ezt a buborékot fenn lehet-e tartani további egy évig, illetve hogy jövőre beleillene-e a nemzetközi sportnaptárba” – fogalmazott, majd kitért arra, hogy a NOB az előre nem látható problémák esetére egymilliárd dolláros „szükségalapot” hozott létre, amelyből azokat a sportági világszervezeteket támogatnák, amelyek működése a NOB-tól függ.

Pound arra biztatta a sportolókat, hogy a helyzet komolysága ellenére folytassák a felkészülést az olimpiára, amely a jelenlegi helyzet alapján Tokióban lesz július 24. és augusztus 9. között.

A közép-kínai Vuhanból kiindult új típusú koronavírus-járványban a fertőzöttek száma Kínában 77 658 főre emelkedett, 2663-an életüket vesztették az ország szárazföldi részén, miközben a gyógyultak száma 27 ezer fölött van. Japánban 870 esetet regisztráltak, és eddig ott négy halottja van a járványnak.

És ezeket olvastad már?