TÜZELŐÁLLÁS

Vér tapadhat az olimpiai aranyhoz, terrorszervezet tagja a győztes

Mire használja még a lövőtudását? A hivatalos közlemények szerint nem zsoldos az iráni olimpiai bajnok, de nem ennyire egyértelmű a helyzet.
  • Szerző: Ripost

„Terrorista zsoldos az iráni aranyérmes? Vér tapad ehhez az aranyhoz?” – teszi fel a kérdést címében a német Bild a férfi légpisztolyosok iráni aranyérmesével kapcsolatban.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Foruhi az olimpiai aranyéremmel

Foruhi az olimpiai aranyéremmel
Fotó: AFP

A 41 éves olimpiai bajnok, Dzsavad Foruhi akkora fölénnyel nyerte a döntőt, hogy az utolsó lövése előtt már azt mérlegelte, hogy a jobb keze helyett ballal fogja-e a légpisztolyt. Bámulatosan teljesített tehát – csak az a kérdés, hogy mindig jóra használja-e a lövőtudását.

Foruhi ugyanis hazájában régóta a Forradalmi Gárdában (IRGC) szolgál. Az iráni haderő különleges feladatokkal (a rendfenntartás és a hírszerzés mellett az iszlám forradalom vívmányainak megőrzésével) megbízott ága, amit az Egyesült Államok terrorszervezetnek minősített.

Az iráni állami hírügynökség szerint a sportlövő olimpiai bajnok ápolóként dolgozik a Forradalmi Gárda egyik teheráni kórházában, és annak pincéjében tanult lőni. Egy korábbi tévéinterjúban ugyanakkor a szíriai szolgálatáról mesélt, ahol a Gárda alakulata Aszad elnök mellett harcolt. Foruho elmondása szerint ott csak őrszolgálatot látott el.

„Az olimpián részt vehet minden kvalifikált sportoló, aki tartja magát a nemzetközi szabályokhoz, és az országa kiválasztotta. Más államokból is több olimpikon tagja hazája hadseregének”

- tájkoztatta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sajtóosztálya a Bildet.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?