TÜZELŐÁLLÁS

Elképesztő, ezt tette az autósokkal Csömörön Valter Attila

Az Alpokban és Andok-hegységben edződött riválisokat egy csömöri fiú tréfálta meg, aki teljesítményével örökre beírta magát a magyar sport történelemkönyvébe.
  • Szerző: SK

Már nem csak a kerékpársporton belül számít nagy sztárnak Valter Attila. A magyar bringás napokig vezette az összetett versenyt a Giro d’Italián. Az Alpokban és Andok-hegységben edződött riválisokat egy csömöri fiú tréfálta meg, aki teljesítményével örökre beírta magát a magyar sport történelemkönyvébe. A rózsaszín színű trikót pedig végleg hazahozhatja. Róla mutatunk be most tíz érdekességet.

Valter Attila történelmi sikert aratott

Valter Attila történelmi sikert aratott
Fotó: AFP

1. Kétévesen kezdett el kerékpározni, édesapja, a magyar bajnok Valter Tibor irányításával. A csömöri földes, göröngyös úton sikerek volt a kezdet, mivel a kis Atti négyévesen már kupát is nyert. Kilenc esztendős korában dőlt el a sorsa, akkor már profi versenyzőnek készült.

2. A Giro d’Italia előtt interjúban kért elnézést a csömöriektől, akiket állítása szerint többször is zavart a rendszeres edzésével. A Budapest melletti településen autósokat előzött, a sebességhatárt inkább ő lépte át, mint a kocsival közlekedő sofőrök.

3. Valter Attila a hazai felkészülést is meg tudja oldani többezer méteres hegyek nélkül. Állítja, Dobogókő is ideális terep a felfelé tekeréshez, annyi a különbség, hogy a hazai hegyeket naponta többször “meg kell mászni”.

4. A profi sport kegyetlen világ, kedvenc sportágaitól tiltják el Valter Attilát. Ő kipróbálná magát az országúti kerékpárnál extrémebb vonalon is:

Korábban a BMX, gördeszka irányába is elindultam, de most, hogy hivatásos versenyző vagyok, a szerződésem semmilyen extrém sportot nem enged, nehogy lesérüljek”mondta a Csömöri Hírmondónak Valter.

 

5. Munkával ünnepelte a 2020-as év legnagyobb sikerét a bringás. Miután a Kékestetőn megnyerte a magyar körversenyt, másnap 20 kilométert tekert levezetésként a Bükkben, majd az iskolapadba ült. Jelenleg az Eszterházy Károly Egyetemen sportszervezőnek tanul.


Fotó: AFP

6. Címvédőként nem vehetett részt a Tour de Hongrie versenyen, mivel a hazai körözés egyidőben volt a Giróval. Valter számára nem volt kérdés, noha ma is libabőrös, ha a tavalyi befutóra gondol. Ott először édesapja, majd barátnője – akivel nyolcadik éve alkot egy párt – gratulált neki.

7. Egy sajnálatos sérülésnek köszönheti, hogy előlépett a csapatrangsorban a Girón. Az FDJ legnagyobb sztárja, a csapatkapitány Thibaut Pinot hátfájdalmai miatt kihagyja az idei Girót, s mivel Attila az ő egyik fő segítője lett volna, a francia távollétében már Valtert támogatták a többiek.

8. Valter Attila jó eséllyel ott lehet az olimpián. A tokiói verseny ugyanakkor teljesen más lesz, mivel az egynapos viadal alatt nincsenek csapatok, legfeljebb a honfitársak segítik egymást. Valter ugyanakkor egyedüli magyarként teker majd.

Valter Attila
Fotó: MTI

9. Örökre övé lett a rózsaszín trikó. minden csapatnak van egy külön rózsaszín dressze a saját szponzorokkal, így ez már biztosan Valter Attiláé maradhat. Hazahozhatja, bekeretezheti, sőt, több darabot, szinte egy egész konfekciót megkap a csapattársak aláírásával.

10. A versenyek estéjén sorozatnézéssel, valamint videócseteléssel ütötte el az időt. Elmondása szerint a szakaszok után megerőltető volt a kötelező sajtó kiszolgálása, valamint a doppingellenőrzés, de egy-két órája mindig volt a kikapcsolódásra.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?