TÜZELŐÁLLÁS

Pályáról az edzői székbe, már a fiatalok irányítanak a magyar fociban

Alig hagyták abba a futballt, máris Magyarország élcsapatainál bizonyíthatnak a kétezres évek válogatott labdarúgói. Szabics Imre például a Vidinél áll munkába.
  • Szerző: Ripost

Tényleg rohan az idő, a hetvenes után immár a nyolcvanas évek szülöttei is a pályán kívül próbálnak segíteni a magyar futballnak. A Dárdai Pál, Lőw Zsolt, Gera Zoltán fémjelezte generációt a Szabics Imre-, Hajnal Tamás-, Huszti Szabolcs-féle korosztály követi, már ők is az oldalvonalon túl helyezkednek el.

Juhász Roland, Szabics Imre és Torghelle Sándor vezeti a Vidi szakmai munkáját

Juhász Roland, Szabics Imre és Torghelle Sándor vezeti a Vidi szakmai munkáját
(Fotó: molfehervarfc.hu)

Szabics Imre, Juhász Roland, Torghelle Sándor

Április 1-től Szabics Imre lesz a MOL Fehérvár új vezetőedzője. A 39 éves egykori csatár az elmúlt éveket Ausztriában töltötte: 2017 végéig a Sturm Graz játékosmegfigyelőjeként dolgozott, aztán Franco Foda segítője volt a klub szakmai stábjában, az elmúlt két évben pedig az osztrák válogatott másodedzőjeként tevékenykedett. Még korábban, 2014 és 2015 között Dárdai Pál munkáját is segítette a magyar válogatottnál. Szabics 1981. március 22-én született, sikeres játékoskarriert tudhat maga mögött, többek között a Ferencvárosban, a Sturm Grazban és a Stuttgartban szerepelt. A magyar válogatottban 36 meccsen jutott szóhoz, és 13 gólt szerzett.

Szabics munkáját egykori válogatott társai, Juhász Roland és Torghelle Sándor segítik. Előbbi tavaly júniusban, utóbbi szeptemberben hagyta abba a futballt. Juhász és Torghelle is hosszú éveket töltött el külföldön, a kétezres években mindketten meghatározó játékosai voltak a válogatottnak.

Huszti Szabolcs

Tavaly júniusban jelentette be a visszavonulását Huszti Szabolcs, aki idén februárban máris edzői munkát kapott: a másodosztályban szereplő Debrecen trénere lett.

„Amikor másfél éve megsérültem, tudatosan készültem az edzői pályára. Azt gondolom, hogy a játékosként szerzett tapasztalataim által előnyöm van a többi szakvezetőhöz képest, ezt szeretném átadni a játékosoknak” – mondta az M1 aktuális csatornán a 37 éves Huszti Szabolcs, aki játékosként többek között a Metzben, a Hannoverben, és az Eintracht Frankfurtban szerepelt. A válogatottban 51 meccsen hét gólt szerzett.

Hajnal Tamás

Hajnal Tamás közel 20 évet töltött el játékosként külföldön, Németországban és Belgiumban szerepelt, majd 2018-ban a Ferencvárosnál fejezte be a karrierjét. Ezt követően a Fradinál maradt, sportigazgatóként tevékenykedik a klubnál, ő felel a csapat átigazolásaiért. Amióta a zöld-fehéreknél dolgozik, a klub rendre előrébb lépett, hiszen két bajnoki cím mellett az Európa-liga és a Bajnokok Ligája csoportkörébe is bejutottak. Hajnal 59 meccsen szerepelt a válogatottban, és hét gólt lőtt.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?