TÜZELŐÁLLÁS

Súlyos döntés, megint elbuktak a magyar focisták

Földi Imre halálával üresedett meg egy hely a híres társaságban. Most sem egy futballistát jelöltek új tagnak.
  • Szerző: HBK

Kamuti Jenőt javasolják a Nemzet Sportolói társaságuk új tagjának, személyéről a kormány dönt majd. Ez azt is jelenti, hogy továbbra is magyar futballista nélkül maradhat az illusztris klub.

A keddi ülésen 11 tagból kilenc vett részt személyesen, Keleti Ágnes és Székely Éva telefonon, illetve e-mailen adta le voksát. A jelölés a második körben dőlt el, amikor Kamuti Jenő nyolc szavazatot kapott.

A Nemzet Sportolója az a személy lehet, aki a 60. életévét betöltötte, sportolóként kimagasló eredményt ért el, és aktív sportpályafutását követően is fontos szerepet töltött be a hazai sportéletben. Az illusztris társaságban Földi Imrének, a magyar súlyemelés első olimpiai bajnokának április 23-i halálával üresedett meg egy hely.

A kormány felé Szabó Tünde sportért felelős államtitkár tesz javaslatot a Nemzet Sportolója címre. Szabó Tünde az MTI-nek jelezte, szerinte egy hónapon belül zárulhat le ez a folyamat.

„Ez többet ér nekem, mint egy olimpiai bajnoki cím. Rettenetesen büszke vagyok, hogy ilyen nagyszerű társaságnak lehetek a tagja, a jövőben is minden erőmmel azon leszek, hogy érdemes legyek erre” – nyilatkozta Kamuti, aki kiugró sikereit tőrözőként érte el: egyéniben kétszer, 1968-ban és 1972-ben nyert olimpiai ezüstérmet, világbajnokságon 1957-ben tagja volt a győztes válogatottnak, emellett hatszor végzett a második helyen.

Tegnap a Nemzeti Sportnak még bizakodóan nyilatkozott Mészöly Kálmán, végül azonban nem a négyszeres magyar bajnok futballistára esett a többi kiváló sportoló választása. 

„A lelkemnek tenne jót, ha valóban beválasztanának. S talán kicsit úgy érezném, hogy miattam, rajtam keresztül a magyar futball is megdicsőülne, reflektorfénybe kerülne” – mondta Mészöly.

A Nemzet Sportolói jelenleg: Balczó András öttusázó, Hammerl László sportlövő, Bíróné Keleti Ágnes tornász, Kárpáti György vízilabdázó, Kulcsár Győző vívó, Magyar Zoltán tornász, Portisch Lajos sakkozó, Sági Györgyné Rejtő Ildikó vívó, Schmitt Pál vívó, Székely Éva úszó és Weltner Györgyné Ivánkay Mária asztaliteniszező.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?