TÜZELŐÁLLÁS

Sokkoló döntés: kizárták az oroszokat!

A NOB elnézőbb volt, de a mostani verdikt mélyütés lehet Oroszország számára.
  • Szerző: vav

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) bejelentette: kizárja az orosz sportolókat a szeptemberi, riói paralimpiáról - közölte az MTI.

Az elhíresült McLaren-jelentés nem csak olimpikonokról szólt: 35 olyan doppingesetet is felsorolt, amely az orosz parasportolókat érintette.

A döntésre számítani lehetett, miután az IPC már korábban értesítette a szövetségeket, hogy kizárás esetén 21 napos fellebbezési határidő áll az oroszok rendelkezésére. A paralimpia szeptember 7-én kezdődik Rio de Janeiróban.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) fővizsgálója, Richard McLaren július 18-án hozta nyilvánosságra jelentését a 2014-es szocsi téli olimpiáról, ebben államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot.

A jelentés nyomán a WADA azt javasolta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, hogy a teljes orosz csapatot zárja ki a riói játékokról. A szervezet végrehajtó testülete végül úgy döntött, hogy nem így jár el, de a részvételhez az orosz versenyzők mindegyikének egyéni engedélyre volt szüksége sportágának nemzetközi szövetségétől. Az olimpián mintegy 280 orosz sportoló vesz részt.

Vitalij Mutko orosz sportminiszter szerint az IPC döntése "ellentmond a józan észnek, politikailag motivált és önkényes".

Oroszország ezért jogi lépéseket tesz a kizárás ellen. Hozzátette: nem világos számukra, hogy a kizárásnak mi az alapja.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?