TÜZELŐÁLLÁS

Saját csapdájukba sétáltak be az elmeszelt focivezérek

Hiába fellebbeznek majd az eltiltás ellen, a FIFA fellebbviteli bizottság aligha fogja enyhíteni Sepp Blatter és Michel Platini nyolcéves eltiltását. A két vezető kizárólag a külső fórumokban bízhat. És ezt önmaguknak köszönhetik.
  • Szerző: TSZ

Michel Platini és Sepp Blatter minden lehetőséget meg fognak ragadni annak érdekében, hogy tisztázzák a nevüket. Éppen a saját korábbi ténykedésük miatt erősen kérdéses, hogy van-e esélyük.

A nyolc évre, mindennemű labdarúgással kapcsolatos eseménytől eltiltott FIFA- és UEFA-vezér először a nemzetközi szövetség fellebbviteli testületéhez, majd a Sportdöntőbírósághoz fordul, és ha szükséges, polgári bíróságon támadja meg az elmarasztaló határozatot.

Borbély Zoltán ügyvéd a %%-nak elmondta, házon belül, a FIFA-nál és az UEFA-nál nincs esélye Blatternek és Platininek:

Úgy tűnik, a FIFA-n belül sem Platininek, sem Blatternek nincs keresnivalója.

"A mostani bizottságok teljesen egy irányba mutató döntéseket hoznak, felsorakoztak ellenük, az egyedüli reményük éppen azok a külső jogorvoslati fórumok, amiket pont ők tiltottak.

Az MLSZ korábbi jogi igazgatója szerint az etikai bizottság elsőfokú döntését meg lehet támadni a fellebbviteli bizottságnál, de nehezen tudja elképzelni, hogy megváltoztassák a döntést. Az elutasítás után fordulhatnak a Sportdöntőbírósághoz.

Blatter és Platini most azokkal az elvekkel kerülnek szembe, amiket korábban éppen ők juttattak érvényre.

A farkába harapó kígyó példájával állunk szemben. Anno azt mondták, külső fórumokat a tagszövetségek ne vegyenek igénybe. Ha valaki civil bírósághoz fordult, lesújtott rá a FIFA. Most viszont jól jönne nekik egy külső fórum.”

A FIFA etikai bizottsága azért függesztette fel tisztségéből Blattert és Platinit, mert utóbbi kétmillió svájci frankot kapott 2011 februárjában. A FIFA-elnök utóbb egy korábbi munka kompenzációjának nevezte az összeget.

Ha munkaszerződést kötöttek, azt írásba kell foglalni, mert Platini azt mondta, munkát végzett a FIFA-nál. Azért marasztalták őt el, mert nem lett leírva, nem lett tisztázva a kifizetés jogcíme, és

finoman szólva is furcsa, hogy 9-13 év múltán kapta meg a díjazását. Azt a látszatot kelti, hogy valamilyen juttatást utólag felcímkéztek, de az is lehet, hogy tényleg van mögötte teljesítés.

Borbély szerint Platini biztosan nem szorult volna rá, hogy ilyen összeget felvegyen. Zárásként hozzátette: az indítványhoz képest a nyolc év méltányos büntetés, mert végleges eltiltást kértek a két vezérre.

Emberileg nagyon sajnálom Platinit, mert neki köszönhető például a 24 csapatos Európa-bajnokság.

A magyar válogatott főképp ennek köszönhetően jutott ki 44 után a jövő évi viadalra

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?