TÜZELŐÁLLÁS

Rettegnek a FIFA-vezérek, ismét lecsaphat az FBI

Félve mehetnek a sáros sporttisztviselők a péntek esti elnökválasztásra. Attól tartanak, hogy további letartóztatások lesznek Zürichben.
  • Szerző: MV

Könnyen lehet, hogy megismétlődik a tavalyi incidens, vagyis ismét lecsaphat a rendőrség a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség tisztújító közgyűlésén. A Daily Mail információja szerint a szövetség számos tisztviselője aggódik. Úgy tudják, az FBI emberei további bűncselekményekre derítettek fényt.

Miután Zürichben a FIFA valamennyi tagszövetségének képviselői jelen lesznek, az összes olyan tisztviselőre lecsaphatnak, akiket korrupcióval vádolnak.

Ha valóban botrányba torkol az elnökválasztás, akkor az felülmúlhatja a tavaly májusban történteket, amikor korrupció gyanújával letartóztatták a FIFA hat magas beosztású tisztségviselőjét.

Az FBI kivégezheti a FIFA-t

Ha bárkit is lecsuknak, a brit lap szerint az elnöki posztra kandidáló Szalman bin Ibrahim al-Kalifa sejk biztosan nem lesz közöttük, holott rendszeresen felbukkan a neve a katari vb-helyszínének korrupciós botránya kapcsán.

Az eddigi elnök, Sepp Blatter különös magyarázatot adott az FBI-vizsgálatra - írta az ESPN. Szerinte, ha a 2022-es világbajnokság rendezési jogát az amerikaiak nyerték volna el a katariak helyett, akkor az FBI sem szállt volna rá a FIFA-ra, mert boldogak lettek volna az eredménnyel.

A svájci Blick szerint az FBI-nyomás egyenesen a FIFA halálát jelentheti - ha a küldöttek nem szavazzák meg a reformcsomagot. Ez esetben az amerikaiak kvázi bűnszervezetként lépnének föl a szövetség ellen, és teljesen ellehetetlenítenék a működését. Mindemellett tehát másodlagos az új elnök személye.

Nem véletlen tehát, hogy az amerikai hatóságok most annak a módszernek az alapján járnak el, ahogyan az egykori államügyész, Rudy Guiliani (később New York polgármestere) a nyolcvanas években perbe fogta öt maffiacsalád vezetőjét.

 

(Kattints! Folytatás a következő oldalon!)


A FIFA élére öten pályáznak: Ali bin al-Husszein, a FIFA végrehajtó bizottságának korábbi tagja mellett a svájci Gianni Infantino, az európai szövetség főtitkára; a francia Jérome Champagne, a FIFA korábbi főtitkár-helyettese; a bahreini Szalman bin Ibrahim al-Kalifa sejk, az Ázsiai Labdarúgó Szövetség elnöke; valamint Tokyo Sexwale dél-afrikai üzletember.

Infantino bízik abban, hogy az afrikai tagszövetségek több mint fele őt támogatja majd. Erre szüksége is lesz, hogy megelőzhesse a másik nagy esélyest, az afrikai és ázsiai voksokra támaszkodó Szalman sejket.

„Úgy érzem, hogy hatni fogok Afrikára. Bízom benne, hogy az afrikai szavazatok több mint felét én fogom kapni”

Az 54 tagszervezetet számláló afrikai szövetség papíron a bahreini sejket támogatja, ám a libériai Musa Bility elmondta: legalább 26 afrikai ország dacol a kontinentális konföderációval, és biztosan nem az Ázsiai Labdarúgó Szövetség elnökére adja majd a voksát.

Csányi is Infantinóra szavaz

Korábban húsz európai szervezet - köztük Csányi Sándor- vezetői nyilvánították ki, hogy Infantinóra szavaznak. A közelmúltban már felsorakozott a 45 éves svájci sportvezető mögött tíz dél-amerikai szövetség, valamint hét közép-amerikai ország is, ezzel ő számít a legesélyesebb jelöltnek.

Ha Infantino győzelmével zárul a pénteki szavazás, akkor Blatter „sorsára” juthat, azaz főtitkárból léphet elő elnökké.

Az eddigi elnököt, a svájci Joseph Blattert - az UEFA-elnök Michel Platinihez hasonlóan - a FIFA független etikai bizottsága korrupció és egyéb bűncselekmények miatt eltiltotta minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?