TÜZELŐÁLLÁS

Rejtélyes százmilliók, magasba nyúlnak a szálak a Platini-botrányban

Katar mellett a PSG is érintett? Új infók a labdarúgás világát megrengető korrupciós balhéról.
  • Szerző: vav

A német Die Welt új részletekkel robbantott Michael Platini letartóztatásának ügyében. A hajdani világklasszis labdarúgóból lett UEFA-elnököt a 2022-es katari világbajnokság rendezési jogának odaítélésével kapcsolatos, „aktív és passzív” korrupció vádja alapján tartják őrizetben a Párizshoz közeli Nanterres Korrupcióellenes Hivatalában.

A német lap szerint az évek óta tartó nyomozás középpontjában egy 2010. november 23-ai ebéd szerepel. Az akkori francia elnök, Nicolas Sarkozy az Élysée-palotában látta vendégül Platinit (az UEFA, azaz az európai szövetség elnökeként, illetve a FIFA, a nemzetközi szövetség alelnökeként), valamint Tamim katari emírt és miniszterelnökét, Hamad Ben Jasszemet.

A megbeszélés során állítólag arról egyezkedtek, hogy a Tamim által megalapított Katari Befektetési Alap (QSI) megveszi a Paris Saint-Germaint, cserébe Platiniék elintézik, hogy a szavazáson ők kapják a 2022-es vb-rendezés jogát. Ez utóbbi pár nappal később (december 2-án) sikerült is, a PSG pedig fél év múlva katari kézbe került. Azóta eurómilliárdos befektetéssel a világ egyik legjobb és leggazdagabb csapata lett a párizsi klubból, és ezzel óriási adóbevételt generáltak a franciáknak.

 

Katar a végső szavazáson 14-8-ra nyert az Egyesült Államok ellen. A voksoláson két végrehajtó bizottsági tag korrupció gyanúja miatt nem vehetett részt, míg a 22 szavazó fele azóta hasonló ügyek miatt bírságot, illetve örökös eltiltást kapott vagy tagságát - Platinihoz hasonlóan - felfüggesztették.

A gyanú szerint Platini 2011-ben 1,8 millió eurós (580 millió forint) összeget kapott a szintén korrupciós botrányaiba belebukott FIFA-elnök, Sepp Blatter közreműködésével. Amikor ez 2015-ben kitudódott, a felek azt állították, hogy Platini a FIFA-nak tett korábbi szolgálatait honorálták ezzel. A franciát mégis nyolc évre eltiltották minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől. A nemzetközi Sportdöntőbíróság később ezt a büntetést megfelezte. Így a 80-as évek közepén három évben is Európa legjobb futballistájának választott Platini elvileg idén ősztől újra szerepet vállalhat(ott volna?) a sportágban.

És ezeket olvastad már?