TÜZELŐÁLLÁS

Politikusok válthatják Gyárfás Tamást

Nem valószínû, hogy a jövő évi budapesti világbajnokság előtt elmozdítják a helyéről. Két jelölt is szóba jött.
  • Szerző: HBK

Lehet, hogy máris megvan Gyárfás Tamás utódja? A Magyar Úszó Szövetség elnökét kétszer is lemondásra szólította fel Hosszú Katinka, de az elnök nem akar meghátrálni. Ugyanakkor a háttérben sportvezetők és politikai képviselők is szervezkedhetnek.

Kevés az esély arra, hogy a jövő évi vb előtt Gyárfást elmozdítsák, bennfentesek szerint politika háttere meggyengült, csak a vb körüli teendőit „hagynák meg”, a szövetség irányítását ki akarják venni a kezéből.

A Blikk úgy tudja, Seszták Miklós fejlesztési miniszter, a 2017. évi vb szervezőbizottságának elnöke az egyik jelölt, mivel közelről ismeri a világbajnokság ügyeit is, de Czene Attila talán nála is esélyesebb. Czene 2010 és 2012 között sportállamtitkárként dolgozott, vagyis van tapasztalata, nem mellesleg ő is megszólalt már a botrány kapcsán, és nem Gyárfás mellett állt ki.

Közben a szövetségi kapitányi posztra Hosszú Katinka férjét, Shane Tusupot is esélyesnek tartják (jelenleg Hargitay András a kapitány), ám itt állítólag a szakmai alelnök Sós Csaba lehet a befutó.  

Az olimpiai bajnok mellúszó, Szabó Joe is állást foglalt az úszóbotrányban, szerinte is akkor döntene jól Gyárfás, ha lemondana.

Katinka reformprogramjának minden pontjával egyetértek. Húsz éve mondjuk, hogy változásra van szükség, ám eddig süket fülekre talált a kérésünk. Örülök annak is, hogy januárhoz képest már nincs egyedül Katinka, s a többi úszó is nyíltan vállalja: meg kell reformálni a magyar úszó­sportotmondta a Borsnak Szabó Joe, aki szerint lépnie kellene a MÚSZ-nak. – Sok botrány volt a magyar úszás körül, ám a vezetőségnek egyszer sem jutott eszébe, hogy lemondjon. Ennek egyszerű az oka, túl vastag a bőr a képükön. Akkor hozna jó döntést Gyárfás Tamás, ha lemondana.”

És ezeket olvastad már?