TÜZELŐÁLLÁS

Nesze neked, horvát nyaralás: újra támad a vírus a szomszédban

Túlmutat a sportágon a Djokovics-botrány. Mindenkinek intő jel a balkáni teniszsztárok és egy NBA-klasszis megfertőződése.
  • Szerző: vav

A világelső teniszező, Novak Djokovics és az általa szervezett balkáni versenysorozat résztvevőinek óvatlansága figyelmeztető jel az egész sportvilágnak, hát még a horvát tengerparti nyaralást tervező honfitársainknak. A távolságtartásra fittyet hányó játékosok és edzőik, hozzátartozóik után egy Djokoviccsal találkozó NBA-klasszis koronavírustesztje is pozitív lett.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Getty Images

Az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság újraindulása előtt bő két héttel hét NBA-kosarasról derült ki, hogy fertőzött. Arról a Nikola Jokicsról is, aki pár napja egy rendezvényen találkozott Djokoviccsal. Már csak az a kérdés, melyikük fertőzte meg a másikat...

Fotó: Instagram

A vajdasági otthonában házi karanténban maradt Denver Nuggets-center esete itt kapcsolódik az utóbbi napok teniszbotrányával, amely ezek szerint egy másik sportágra is kihatott.

A szerb világelső által megálmodott és szervezett Adria Tourra meghívott játékosok négy exjugoszláv országban teniszeztek volna egy-egy hétvégén. Már az első, belgrádi viadalt nemzetközi felháborodás fogadta. A fotók és videók tanúsága szerint a szurkolók és a sportolók sem tartották egymástól – és a csoportképre összeállt labdaszedő gyerekekkel sem – a biztonságos távolságot.

Csoportképre álltak össze az Adria Tour játékosai és a belgrádi labdaszedő gyerekek
Fotó: AFP

Ráadásul fociztak és kosaraztak is egymással, sőt az egyik szórakozóhelyen rendezett záróbulin Djokovics, Zverev és cimboráik félmeztelenül összekapaszkodva tomboltak a színpadon.

Aztán a zárai folytatást vasárnap már félbe kellett szakítani. Előbb a bolgár Grigor Dimitrovról, majd a horvát Borna Coricról és a szerb Viktor Troickiről derült ki, hogy elkapta a vírust. Azóta pozitív lett Djokovics és felesége, Jelena, valamint két edző tesztje is. Szerbia és Horvátország után Montenegróban és Boszniában is pályára lépett volna a mezőny, de ezeket az állomásokat törölték.

„Az elmúlt hónap tettei mögött tiszta szív és őszinte szándék volt. Minden esetet nagyon sajnálok. Akkor kezdtük el szervezni a tornákat, amikor a vírus gyengült. Sajnos azonban a kórokozó még mindig jelen van, ez pedig megmutatta, még mindig tanulnunk kell, hogyan tudunk együtt élni vele”

– olvasható többek között Djokovics közleményében.

Elutasította a vakcinát

Novak Djokovicsnak rá kellett döbbennie a hibáira. Már a meggondolatlan versenyszervezés előtt is több, a koronavírussal kapcsolatos kijelentésével nagy felzúdulást keltett. Áprilisban még azt bizonygatta, hogy ellenzi a védőoltást, inkább a természetes gyógyulási folyamatokban és az immunrendszer erősítésében hisz, s ha lesz vakcina a koronavírus ellen, ő nem kér belőle.

Az utóbbi napok történései azonban jobb belátásra bírták, miután szembesült a veszély mértékével.

Mindez intő jel a hónapok óta tartó kényszerszünet után fokozatosan újrainduló sportágak szervezői számára (a tenisztől a labdarúgáson és a kosárlabdán át a Forma-1-ig), de ezen is túlmutat: elgondolkodtató azok számára is, akik az óvintézkedések és utazási szabályok enyhülése miatt a horvát tengerpartra készülnek nyaralni.

Fucsovics: Én is félek a vírustól

Augusztus közepén egy washingtoni tornán tervezi a visszatérését Fucsovics Márton. A magyar teniszező az M1 adásában elmondta: szerinte korai volt Novak Djokovicsék versenysorozata.

„Engem is meghívtak egy belgrádi versenyre, és utólag úgy érzem, jó, hogy lemondtam, én is félek a vírustól”

– mondta Marci, majd elárulta: az ATP-játékosok fórumának tagjaként tapasztalja, hogy sok teniszező elégedetlen, nem mindenki hajlandó versenyezni a jelenlegi feltételek mellett.

 

És ezeket olvastad már?