Létrehozva: 2020.05.17.

Minden idők legmocskosabb olimpiája lehet a 2021-es

A világjárvány miatt hónapokra leállt az ellenőrzés, ráadásul vagy 200 doppingoló térhet vissza addig a tokiói játékok elhalasztása miatt.

„Tokió 2021 – a doppingolók olimpiája lehet?” – címmel írt elemzést az egyik legnagyobb német sportoldal. A két legfőbb ok: a világjárvány miatt jó időre gyakorlatilag megszűnt az ellenőrzés, és mintegy 200 olyan korábban lebukott sportolónak jár le az eltiltása, akiknek kapóra jött a tokiói játékok elhalasztása. Köztük van 61 súlyemelő, de korábbi olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszók és atléták is „szabadulnak”.

Fotó: Getty Images

A sport1.de szerint mindez a résztvevők között is ellenségeskedéshez vezethet. Megmérgezheti az egész olimpia légkörét, mint tette azt a tavalyi vizes-világbajnokságon a kínai Szun Jang (akivel az ellenfelei kezet fogni sem voltak hajlandóak), vagy a 2016-os riói olimpián az orosz úszósztár Julija Jefimova szereplése.

„Most teletömhették magukat valamilyen cuccal, aztán jövőre, Tokióban úgy néznek majd ki, mint egy medve. Ha időben abbahagyják, tiszták lesznek – csak húsz kilóval több izommal”

– nyilatkozta minderről az ARD-nek a súlylökő Christina Schwanitz.

Ez persze vélhetően nem minden sportágban járható út, de az ellenőrzéssel kapcsolatban aggasztó: habár sok helyütt rövidesen újraindul a tesztelés, még jó ideig kérdéses lehet a hatékonysága.

Fotó: Getty Images

„Ha minden jól megy, talán januártól lehet újra teljes értékű az ellenőrzés. Persze a döntéshozók azt mondják, mindent kézben tartanak, de mi mást tehetnének? Pedig a számok azt mutatják, hogy nincs így”

– mondta Fritz Sörgel doppingszakértő, a nürnbergi gyógyszerészeti kutatóintézet vezetője, aki attól is tart: minél tovább jegelik az teszteléseket, annál több ellenőr keres magának más munkát, így az újraindulás is nehezebb lesz.

Tiszeker: Nem volt több dopping

Tiszeker Ágnes szerint a nálunk mintegy kéthónapos ellenőrzési szünet miatt nem kell tartani a sport doppingfertőződésétől. A Magyar Antidopping Csoport vezetője az InfoRádiónak nyilatkozva nemrég arra hívta föl a figyelmet, hogy az egészségügyi vészhelyzetben „az edzésmunkában legalább annyira korlátozva voltak a sportolók, mint mi az ellenőrzések kivitelezésében”. A doppingeltiltásukat letöltő sportolókról Tiszeker elmondta: vannak kétségei, hogy ők egyáltalán ki tudják-e verekedni magukat Tokióba, és ott helyt is állni. Az eltiltásokat ugyanakkor nem hosszabbíthatják meg, hiszen senki sem büntethető ugyanazért kétszer.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség vezetője, Witold Banka közben nevetségesnek nevezte a tavalyi 36 millió dolláros költségvetését („Ez egy kisebb labdarúgóklubéval egyezik meg”), és extra forrásokat próbál kisajtolni a kormányokból, a szponzorokból és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságból.

Egyúttal arra figyelmeztette a sportolókat, senki ne gondolja úgy, hogy a világjárvány alatt van ideje és helye a tiltott teljesítményfokozásra, mert minden trükköt bevetnek, hogy elkapják a csalókat.

Webkamerákkal tesztelnek

A fertőzésveszély miatt az Egyesült Államokban azzal kísérleteznek, hogy az ellenőrök fizikai jelenlétét mellőzve, webkamera segítségével figyelve adjanak doppingmintát a sportolók. Többen önként jelentkeztek erre, például az úszósztár Katie Ledecky is adott így vizeletmintát. Az ötszörös olimpiai bajnoknő szerint „nagyon kellemes volt”.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy fájdalmai voltak, megműtötték Balázs Klárit

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

life.hu

Az igazi répatorta titka: ez a recept még a Nyuszikának is ízlene

vg.hu

Brutális baleset Baltimore-ban: több kilométeres híd omlott össze – videó

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

mandiner.hu

Ezzel a fotóval mondatná le Orbán Viktort Pankotai Lili (FOTÓ)

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Modellkarrierrel kacérkodik Hernádi Judit lánya

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

TÜZELŐÁLLÁS

Folytatódik a menetelés Párizs felé: legnehezebb meccsére készül a magyar válogatott

TÜZELŐÁLLÁS

Ezt nem szabad kihagyni, szupersztárokkal folytatódik a legnépszerűbb sorozat

TÜZELŐÁLLÁS

„Mintha Mészöly Kálmán jelent volna meg”- izzott a levegő az újpesti öltözőben

TÜZELŐÁLLÁS

„Csodát tehet az Eb-n a magyar válogatott" – Hrutka János sokat vár Rossi csapatától

TÜZELŐÁLLÁS

Bekeményítettek a németek az Eb előtt, ez minden magyar szurkolót érint

TÜZELŐÁLLÁS

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

TÜZELŐÁLLÁS

Döbbenetes baleset, Alonso miatt sérült le a sztárteniszező – videó