TÜZELŐÁLLÁS

Még hogy ő a jófiú?! Óriási bajba került Messi

Putyinnal, Jackie Channel, Almodóvarral és Platinivel egy csapatban a Barca focizsenije. Mégsem lehet büszke rá. Mi köze az aranylabdásnak a panamai adóparadicsomhoz?
  • Szerző: vav

Újabb adóelkerülési ügybe keveredett Lionel Messi, akin (apjával együtt) már eddig is eurómilliókat kerestek. A legfrissebb botrány messze túlnő a Barcelona argentin focistáján: ő csak az egyik a hírességek, politikusok, bűnözők közül, akiknek az eltitkolt offshore cégeiről a panamai adóparadicsomból szivárogtak ki adatok.

Az ilyen levélszekrény-vállalatok kedvezményes adózásra, vagy akár törvénytelen forrásból származó pénzek eltitkolására és tisztára mosására szolgálnak. Valójában nem működnek a cégbejegyzés szerinti országban. A jelek szerint így cselezte ki a hatóságokat a Messi-família is.

Az ötszörös aranylabdáson túl olyanok is érintettek, mint például - legjobb barátján keresztül, több százmillió eurós vagyonnal - Vlagyimir Putyin orosz elnök. Rajta kívül, rokonaik kapcsán többek között a brit kormányfő és az ukrán elnök, a szaúdi és a spanyol király, Michel Platini felfüggesztett UEFA-elnök és több korábbi FIFA-vezető, Pedro Almodóvar Oscar-díjas filmrendező, vagy éppen az akcióhős-komikus Jackie Chan neve is felbukkan.

A több mint 210 ezer offshore cég adatait tartalmazó 11,5 millió dokumentumot egy titkos forrás szivárogtatta ki a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától. Ezeket a német Süddeutsche Zeitung egy nemzetközi, oknyomozó újságírókat tömörítő szervezettel közösen dolgozta fel.

És ezeket olvastad már?