TÜZELŐÁLLÁS

Már a DVD is elavult, Liverpoolban ősidők óta vártak a bajnoki címre

Harminc évet vártak Liverpoolban a futballcsapat újabb bajnoki címére.

Hét fordulóval a vége előtt a Liverpool behozhatatlan előnyre tett szert az angol elsőosztályú tabella élén, és megnyerte a bajnokságot. A Vörösök ezt megelőzően olyan régen nyertek, hogy még a ligát is másképp hívták. Harminc éve, 1990. április 28-án a Queens Park Rangers elleni 2-1-es sikerrel hódították el a bajnoki serleget az akkor még First Divisionnek (első osztály) nevezett bajnokságban. Két évvel később, 1992-ben keresztelték át Premier League-re, vagyis a PL történetében először nyert a klub.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Csütörtök este az Anfield Roadnál ünnepeltek a liverpooli hívek (Fotó: Getty Images)

A két siker közt eltelt idő tekintetében nem véletlen, hogy a mostani bajnokcsapat keretében mindössze négy olyan játékost találunk, aki átélte a Liverpool legutóbbi, 1990-es sikerét. Habár sok fogalmuk nem lehetett róla... A középpályás James Milner volt a legidősebb, négy esztendősen talán már értesült a győzelemről. Eközben a cserekapus, Adrián háromévesen óvodába készülődött, a középpályás, Adam Lallana még nem töltötte be a kettőt, míg a középhátvéd, Dejan Lovren a tíz hónapos gyerkőcök átlagos dolgaival bíbelődött.

Jürgen Klopp, az edző volt a legidősebb. A Liverpool sikertrénere 1990 tavaszán, 23 évesen, éppen a Rot-Weiss Frankfurttal elbukott osztályozót siratta játékosként. Habár a csapat a harmadosztályban maradt, Kloppot még azon a nyáron szerződtette a Mainz, amely éppen a frankfurtiak kárára jutott fel a Bundesliga második ligájába.

„Harminc éve 23 éves voltam, és aligha jutott eszembe, hogy bajnoki címet nyerek a Liverpoollal„ – mondta Klopp csütörtökön. Nem volt hozzá tehetségem! Harminc évvel később viszont itt vagyok, mert nagyszerű szakmai stáb vesz körbe. Ez hihetetlen.”

Harminc éve minden más volt. A Liverpool 1990-ben egy olyan edzővel nyert bajnoki címet, aki olykor becserélte magát a meccseken. Kenny Dalglish játékosedzőként irányított, és hiába végeztek az első helyen, nem indulhattak a BEK-ben, mert a klubot az 1985-ös Heysel-tragédia miatt hat évre kitiltották a nemzetközi porondról.

Madonna friss dala, a Vogue vezette a brit slágerlistákat, miközben a 80-as évek újhullámos liverpooli együttesei közül a Dead or Alive már lecsengőben volt, míg a város híres szülöttje, a Frankie Goes to Hollywood frontembere, Holly Johnson szólóban próbálkozott – csakúgy, mint a Beatles életben lévő három tagja, akik réges-rég külön utakon jártak. Akkoriban még VHS kazettákra vettük fel a videoklipeket, azóta viszont már a DVD is elavult.

Franz Beckenbauer válogatottja még NSZK néven jutott ki az 1990-es olaszországi labdarúgó világbajnokságra, ahol már Németországként szerzett aranyérmet. Mobiltelefonok, internet és közösségi oldalak nélkül értesültünk a vb eseményeiről.

Ha Liverpoolban újabb 30 évet kell várni a következő bajnoki címre, akkor a 2050-es keretről annyit már biztosan tudunk, hogy a játékosok szülei talán épp mostanság jönnek össze...

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?