TÜZELŐÁLLÁS

Magyar-angol focibalhé: sosem lesz már vége az erőszaknak?

Még hogy nyugaton már megoldották a huligánproblémát?!
  • Szerző: vav

Hiába minden ellenlépés, van egy szomorú hírünk: a futball-huliganizmus legfeljebb visszaszorul, de aztán újult erővel támad. Vagy korai még erre következtetni a szerdán magyar és angol stadionokban történtekből?

Kezdjük a körképet idehaza: Koroncó nem úszta meg botrány nélkül a hazai meccseket bojkottáló Fradi-tábor kiruccanását. A drukkerek rosszul viselték, hogy a 9-0-s kupasiker után hiába hívták magukhoz a csapatot, az nem köszönte meg nekik a szurkolást.

Dulakodás és szócsata alakult ki a felvételek tanúsága szerint viperával is felfegyverkezett "biztonsági" szolgálat tagjaival. Sőt, a leginkább elkeseredettek Budapestre hazatérve, a Fradi népligeti bázisánál is tüntettek a klubvezetők és a játékosok ellen.

Mindez persze kismiska az Angliában történtek mellett. Pedig a magyarországi intézkedések során gyakran elhangzott: nyugaton már sikerült megoldani a miénknél összehasonlíthatatlanul aggasztóbb helyzetet. Ehhez képest, az utóbbi hetekben egyre több ott is a botrány.

A Ligakupában játszott manchesteri derbin (1-0 a Unitednek) a City hívei az Old Trafford vécéjén vezették le a dühüket. A West Ham United sokkal hírhedtebb keménylegényei viszont a rendezőkön és a vendég Chelsea táborán.

Az új stadionjukkal kibékülni képtelen West Ham-fanatikusok az utóbbi hetekben szinte minden meccsen balhéznak. Nemrég a Middlesbrough elleni bajnokin okoztak botrányt, majd a hazainduló vendégszurkolók buszainál az ökölharcban még egy penge is előkerült.

Most pedig a Chelsea elleni Ligakupa-mérkőzésen (2-1) előbb „csak” hajigálták egymást minden kezük ügyébe eső tárggyal, majd az elválasztó kordonokat áttörve össze is verekedtek a két londoni klub fanatikusai.

A rendőrség hét randalírozót vett őrizetbe. A West Ham vezetői őket és a további vétkeseket is kitiltják a stadionjukból, sőt, indítványozzák, hogy más pályákat se látogathassanak.

És ezeket olvastad már?