TÜZELŐÁLLÁS

Lassan összecsapnak a hullámok a focilegenda feje fölött

Bizonyíték nincs, de gyanú egyre több. Eurómilliókat utalt Katarba. A német vb-pályázat kenőpénzeinek vizsgálati anyagában 564-szer szerepel Beckenbauer neve.
  • Szerző: vav

Válaszok helyett leginkább további kérdéseket sikerült összehozni a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) megbízásából elvégzett vizsgálat során. Egyértelmű bizonyítékot nem találtak arra, hogy a németek szavazatvásárlással szerezték meg a 2006-os foci-vb rendezési jogát – de a Spiegel kirobbantotta ügy több mint gyanús.

A lap szerint egy feketekasszából négy ázsiai FIFA-vezető 6,7 millió eurónyi kenőpénzt kapott a voksáért a német szövetséget szponzoráló egykori Adidas-vezér, Robert Louis-Dreyfus segítségével. A német szervezőbizottság részéről Wolfgang Niersbach ( DFB később elnöke), és Franz Beckenbauer lehettek a hunyók. A mostani vizsgálat alapján a pénzhegy Katarba került, de hogy a német vb-pályázatot, netán Sepp Blatter újraválasztását megolajozni, azt csak találgatni tudnák.

A játékosként és szövetségi kapitányként is világbajnok Bayern-legenda egyre nagyobb slamasztikába kerül. Korábban elismerte, hogy hibáztak, de tagadja, hogy bármilyen szabályt megszegtek volna. A mostani Freshfields-jelentés 361 oldalán összesen 564-szer szerepel a Császár neve.

A fiát tavaly elvesztett Beckenbauer egy másik gyanús pénzmozgással összefüggésben, a 2022-es katari vb kapcsán is nyomás alá került a közelmúltban. 2002-ben 10 millió eurót utalt át a katari Kemco vállalatnak, amelynek tulajdonosa Mohamed bin Hammam (a FIFA egykori alelnökét azóta élete végéig eltiltották a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől).

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?