TÜZELŐÁLLÁS

Kulisszatitkok, kibeszélték a magyar hokis lányok a sikerkapitányt

Pat Cortina újabb csodát tett Magyarországon. A kanadai-olasz szakember a férfi jégkorong-válogatott után a nőkkel is elérte ugyanazt a sikert, feljutott velük az elitbe, a világ legjobb csapatai közé.
  • Szerző: mv

Története során először a magyar női hoki-válogatott megnyerte a divízió 1/A-s világbajnokságot, és feljutott az elitbe. Az osztrákok elleni záró meccsen telt ház, 1944 néző jött össze a káposztásmegyeri Vasas Jégcentrumban.

Ez szintén történelmi adat, ugyanis Magyarországon ennyien korábban nem voltak női jégkorong-mérkőzésen. A legnagyobb sikert azonban kétség kívül Pat Cortina szövetségi kapitány érte el, aki március óta irányítja a női válogatottat. A kanadai-olasz szakember egyedülálló eredményt ért el nálunk: miután 2008-ban Szapporóban feljutott a férfi-válogatottal az elitbe, most a nőkkel érte el ugyanezt.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett tréner közben alaposan megváltozott. Annak idején keményen bánt a férfi csapattal. Zengett tőle az öltöző, az edzéseken törte az ütőket dühében, és sokszor leüvöltötte a fiúkat a jégről.

"Valóban keményen bántam a fiúkkal, biztos tudnának mesélni. Szigorú voltam és következetes, de akkoriban erre volt szükség. Azóta viszont változott a világ, és ehhez alkalmazkodnom kell, ráadásul a lányok is ebbe az irányba terelnek."

A lányok, akik a szombati vb-siker után elárultak néhány kulisszatitkot a megszelidült Cortináról.

"Hihetetlenül hálás vagyok, amiért Pat Cortina csatlakozott hozzánk - értékelt Huszák Alexandra. - Rengeteget köszönhetünk neki. Amikor kellett, keményebben odaszólt, és ez is szükséges volt a diadalhoz."

"Pat Cortinának hatalmas szerepe van a sikerben - magyarázta Horváth Tifani. - Nagyon fontos egy női csapatnál, hogy ne csak jó edző, hanem jó pedagógus is legyen az ember. Olyan beszédeket tartott, amelyekkel mindenkit motivált, és amikor kellett, felemelte a hangját. Nagyon hálásak vagyunk neki, amiért elkísért minket ezen az úton."

"Pat Cortina nagyon jó ember, megtalálja az összhangot mindenkivel és jól motivál" - fogalmazott Seregély Mira.

Vagyis a korábbi "fenevad" tényleg jámborabb lett, és közben a legnagyobb edzők közé emelkedett Magyarországon.

Cortina már a harmadik csodát hajtja végre

Pat Cortina első magyarországi sikerét ’szapporói csodaként’ emlegetjük, hiszen 2008-ban valóban szenzációt okozott azzal, hogy a férfi csapatot feljuttatta az elitbe. A második csodát szombaton, Budapesten okozta a női válogatottal, de a szakember már a harmadikra készül.

"Lehet, hogy lesz még esély harmadikra is. Ez a siker még szorosabbra fűzte a viszonyom Magyarországgal." – utalt Cortina a jövő évi, kanadai vb-re, ahol az a cél, hogy a csapat bennmaradjon az elitben.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?