Létrehozva: 2016.02.15.

Kazah milliárdosok irányítják a focivilágot?

Egyre több érdeket sért a titkos szerzõdéseket, FIFA-szabályokba ütközõ záradékokat kiszivárogtató Football Leaks munkássága. A portugál csoportra már világhírû focisták, klubok, cégek vadásznak. A szálak Kazahsztánig nyúlnak.

A Football Leaks titkos megállapodásokat, helyenként FIFA-szabályokba ütköző záradékokat szivárogtat ki. Állításuk szerint a korrupció ellen küzdenek, azt szeretnék, ha minden átlátható lenne a futballvilágban. Az érintetteknek persze ez nem tetszik.

A %RIPOST% már beszámolt arról, hogy a Real Madrid játékosának, Toni Kroosnak a szerződését nyilvánosságra hozták, de azt is megtudták, hogy David de Gea mennyit keresett volna a királyi gárdánál. Sőt, a portugál csoport jóvoltából immár az is egyértelmű, hogy Gareth Bale vagy Cristiano Ronaldo került-e többe a Realnak.

Mi köze a kazahoknak a futballelithez?

Emellett a Manchester United, a Zenit, az FC Porto és a Sporting kényes ügyeiről is lerántották a leplet, vagyis valóban a nemzetközi futballelitet szorongatják. Az érintett klubok, cégek mellett például Kroos és Mesut Özil is pert indít ellenük.

Viszont világsztárok ide, mamutklubok oda, a szálak fura mód a világ 9. legnagyobb területű országaként is futballtörpének számító Kazahsztánba vezetnek.

A közép-ázsiai ország az európai orosz területektől egészen Kínáig húzódik. Futballját másfél évtizede sorolják Európához, addig az ázsiai szövetséghez tartozott. A válogatott szinten a "futottak még" kategória (szövetségi kapitányunk, Bernd Storck sem segített rajta korábban), még ha a mieinket most áttételesen ők ütötték is el a legjobb csoportharmadik helytől az Eb-selejtezőkön.

 

(Kattints! Folytatás a következő oldalon!)


Ellenben klubszinten, a világméretű reklámra vágyó, olimpiai rendezésre is pályázó Kazahsztán zászlóshajója, az FK Asztana ősszel robbantott a Bajnokok Ligájában. A legnagyobb állami vállalatok - a postától az olaj- és gázkonszernig - pénzével mesterségesen telepumpálva. Megérte, első közép-ázsiai csapatként jutott a főtáblára, ahol döntetlent játszott a Benficával, az Atlético Madriddal, és nem bírt vele a Galatasaray sem.

A jó informátorokkal, titkos anyagokat csepegtetve dolgozó Football Leaks először azzal robbantott, hogy a Twente kapcsolatát kezdték firtatni a futballvilág egyik legbefolyásosabb vállalatával, a kazah hátterű Doyen Sportsszal.

A holland klub 2014-ben megegyezett velük, hogy hét játékosuk átigazolási jogát 5 millió euróért eladják a Doyennek. A szerződést még azelőtt kötötték, hogy a FIFA megtiltotta volna a harmadik fél tulajdonjog-birtoklását.

Már vadásznak a Football Leaksre

A Doyen mögött főképp kazah milliárdosok állnak, és természetesen nem tetszik nekik a Football Leaks munkássága, hiszen folyamatosan korrupciót emlegetnek velük kapcsolatban.

A kazahok most azt állítják, hogy a portugál oknyomozó csoport megzsarolta őket: egymillió eurót kértek a további hallgatásért cserébe, hiszen lenne még miről beszámolniuk - írta a Mirror.

A Doyen emailekkel bizonyítja, hogy a Football Leakstől kapták a zsaroló levelet. A portugálok tagadnak, és azt híresztelik, a rendőrség mellett egy magánnyomozó céget is rájuk állított a Doyen, amely kőkeményen vadászik a csoportra.

Közben a FIFA hivatalosan üdvözölte a Football Leaks tevékenységét, ami alapot adhat a folytatásnak: ha a szövetség a csoport mellé áll, a java csak most következik...

Ez is érdekelhet

origo.hu

Húsvéti kvíz: Ön tudja a választ az ünneppel kapcsolatos kérdéseikre?

origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

borsonline.hu

A dokik azt mondták, csak megfázott: napokkal később elhunyt a tündéri négyéves kislány

vg.hu

Új sorozat érkezik a Fix Magyar Állampapírból

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

hirtv.hu

Megtalálta az ukrán szálat az orosz Nyomozó Bizottság a krasznogorszki terrortámadással kapcsolatban

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

travelo.hu

Videó: Debrecenből elindult az első olyan járat, mellyel a világ számos pontja válik elérhetővé

ripost.hu

Áprilisi pénzeső! Erre a 3 csillagjegyre rámosolyog a szerencse

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

ripost.hu

Emlékszel még a Csengetett, Mylord? lakájára? Így néz ki ma a 77 éves Jeffrey Holland

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

TÜZELŐÁLLÁS

Folytatódik a menetelés Párizs felé: legnehezebb meccsére készül a magyar válogatott

TÜZELŐÁLLÁS

Ezt nem szabad kihagyni, szupersztárokkal folytatódik a legnépszerűbb sorozat

TÜZELŐÁLLÁS

„Mintha Mészöly Kálmán jelent volna meg”- izzott a levegő az újpesti öltözőben

TÜZELŐÁLLÁS

„Csodát tehet az Eb-n a magyar válogatott" – Hrutka János sokat vár Rossi csapatától

TÜZELŐÁLLÁS

Bekeményítettek a németek az Eb előtt, ez minden magyar szurkolót érint

TÜZELŐÁLLÁS

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

TÜZELŐÁLLÁS

Döbbenetes baleset, Alonso miatt sérült le a sztárteniszező – videó