TÜZELŐÁLLÁS

Jó hírt kapott Hosszú Katinka, mégsem kell lemondania az aranyakról?

A honi úszószövetség és a szövetségi kapitány is kiállt a háromszoros olimpiai bajnok mellett. Gyárfás Tamás segítségére is szükség lehet.
  • Szerző: HBK

A Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) döntése értelmében Hosszú Katinka jóval kevesebb versenyszámban indulhat el a következő világkupa-sorozatban. Ez anyagilag is nagyon rosszul érinti az Iron Ladyt, aki mellett a Magyar Úszó Szövetség és Sós Csaba úszókapitány is kiállt.

A FINA úgy határozott, a következő világkupa-sorozat állomásian egy versenyző csak négy számban indulhat. Ez azt is jelenti, hogy Katinka biztosan nem nyerhetne 103 érmet, mint ahogyan azt tavaly tette. Hosszú egyfelől rengeteg pénztől eshet el (a 2016-os szezonban 106 millió forintot úszott össze a világkupában), de a felkészülésében is nagyon fontos volt az, hogy minél több számban elinduljon. 

„Abszolút megértjük Katinka szándékát. Van egy világsztárunk, aki sorozatban vesz részt erős versenyeken, és szüksége is van az ilyen kemény megmérettetésekre. Kell is, hiszen ellehetetlenülne a felkészülése. Nyilván fontos tényező a megnyerhető pénz is, de én azt gondolom egy Katinka kaliberű sztárnál, hogy jobban zavarja, hogy ez a szabály a felkészülését akadályozza. Hosszú Katinka ezzel a módszerrel és mentalitással lett olimpiai bajnok, tehát az élet eddig az ő módszerét igazolta" – mondta a FINA döntéséről Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya.      

A MÚSZ pedig hivatalos közleményben támadta meg a nemzetközi szövetség szabályváltoztatását.

„A Magyar Úszó Szövetség értetlenül áll a FINA minapi döntése előtt, a Világkupa sorozat részvételi feltételének megváltoztatásáról.
Ezek a változtatások korlátozzák a versenyt, szűkítik az élsportolók versenylehetőségeit, és a világ legjobb úszónője számára is hátrányt jelentenek. Ebben a helyzetben a Magyar Úszó Szövetség a FINA-nál kezdeményezi ezen új szabályok felülvizsgálatát, amelyhez kéri a FINA alelnökének, Gyárfás Tamásnak megértő támogatását is.”

Kérdés, hogy a magyar sportdimplomáciának mennyi esélye van arra, hogy meggyőzze a FINA vezetőit arról, vonják vissza az ötletüket. Gyárfás segítsége nélkül ez aligha történhet meg.       

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?