TÜZELŐÁLLÁS

Hosszú férje keményen kiosztotta a magyar úszótársadalmat

Az amerikai edző szerint az Iron Aquatics nem egy szimpla úszóklub. Be kellett látniuk Katinkával, hogy teljesen más oldalról közelítik meg az úszást, mint a magyar edzők.
  • Szerző: HBK

Még csak most indult el Hosszú Katinkáék új úszóklubja, de máris támadás alá vették az Iron Aquaticsot: a Jövő SC-nek a frissen alapított csapat miatt kellett elköltöznie a Komjádi Uszodából a Tüskecsarnokba. Hosszú edző-férje, Shane Tusup az Origónak nyilatkozva próbált tiszta vizet önteni a pohárba.

Tusup állítása szerint ők a készségek fejlesztésére koncentrálnának, ezzel szemben a magyar rendszer az eredmények hajszolására van felépítve.

„Elkeserítő érzés volt, hogy sok olyan gyereknek kellett ez alkalommal nemet mondanunk, akik önhibájukon kívül nem feleltek meg alapvető követelményeknek.”

Tusup szerint többen annak ellenére is komoly technikai hiányosságokkal küzdöttek, hogy némelyikük öt éve járt már úszni.

Az amerikai szakember a Tüskacsarnokra is kitért.

„Az egy vadonatúj uszoda, a legkorszerűbb felszereléssel és kiváló 50 méteres pályákkal. Minden adott ahhoz, hogy a gyerekek profi körülmények között edzhessenek.”

Hozzátette, ha minden rendben lenne, akkor nem gondolkozna senki azon, hogy csapatot váltson. Tusup szerint az úszásoktatás egy szolgáltatás, ahol a klub a szolgáltató, az edzésre járó gyerekek pedig a fogyasztók.

„Pontosan ezért gondolom azt, hogy gyerekeket azért zsarolni érzelmileg, hogy röghöz kössék őket, nemcsak rossz döntés, de teljesen haszontalan is. A megfélemlítés soha nem lehet eszköz.”

De mégis mi idegesíti a legjobban a magyar rendszerben Tusupot? Az, hogy senki nem hívja fel a figyelmet a hiányosságokra, így az alapok is rosszul rögzülnek, ezért akár alapvetően ígéretes, jó adottságú gyerekekből könnyen kiábrándult, motiválatlan felnőtt sportolók válhatnak.

„Nem akarunk mindenkiből olimpikont nevelni, inkább azt szeretnénk, hogy a gyerekek a sport szeretete miatt ússzanak. Egy motivált, biztonságos közegben az eredmények önmaguktól születnek, és mi mindannyian készen állunk arra, hogy valami különlegeset alkossunk” – mondta Tusup, aki szerint az Iron Aquatics inkább mozgalom, mint klub.  

És ezeket olvastad már?