TÜZELŐÁLLÁS

Fordulat a kajakos doppingbotrányban: ebből per lesz?

A meghurcolt sportolók rövidesen eldöntik, hogyan tovább. Kártérítést követelhetnek, de ki adja vissza az elmaradt olimpiai szereplést?
  • Szerző: vav

A korábbi hírekkel ellentétben nem követett el doppingvétséget Horváth Bence és Szomolányi Máté. A két kajakozó lemaradt a riói olimpiáról, mert előtte "atipikus eredményt" produkáltak. Vagyis tiltott szer jelenlétét mutatták ki a szervezetükben - jelentette a Blikk. Csakhogy ez nem érte el a Nemzetközi Doppingellenes Bizottság (WADA) határértékét.

A sportolók mintájában volt ugyan szintetikus növekedési hormon, ám mivel nem lehetett egyértel­műen kijelenteni a vétség tényét, így további vizsgálatokra volt szükség külföldi laborokban.

A botrányoktól sújtott Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) a zéró tolerancia elve miatt úgy döntött, a két sportoló nem indulhat az olimpián. Helyettük Tótka Sándor és Molnár Péter vehetett részt az ötkarikás játékokon.

A döntésre a Magyar Antidopping Csoport (MACS) jelzése miatt jutottak. Most azonban a fegyelmi bizottság első fokon felmentette Horváthékat a vád alól.

"A fegyelmi bizottság nem tudta bizonyítani, hogy a versenyzők nem megengedett eszközökkel készültek"

- indokolt Fábry György elnök az M1 műsorában.

"Tisztában voltunk és vagyunk azzal, hogy nem követtünk el doppingvétséget, természetesen örülünk a döntésnek.

Azt még nem tudom megmondani, hogy jogi útra tereljük-e az ügyet, és kérjünk-e kártérítést.

Egyelőre nem kívánok ezzel foglalkozni, csak azzal, hogy kajakozóként minél jobban teljesítsek"

- mondta Horváth Bence.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?