TÜZELŐÁLLÁS

Focimeccsen bukott le Escobar rettegett bérgyilkosa és egy drogbáró is

Ráfizettek a futballrajongásukra. Két kolumbiai bűnözőt is labdarúgó-stadionban ismertek föl.
  • Szerző: vav

Kolumbiában imádják a labdarúgást – a bűnözők is. Rövid időn belül két gonosztevő is erre a szenvedélyére fizetett rá. A hatóságok nemrég elfogták a latin-amerikai ország legnagyobb heroinkereskedőjét, Carlos Alberto Salazart, amint éppen Pereirában jegyet készült venni egy focimeccsre.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az amerikaiak gyanúja alapján a mexikói központú Sinaloa droghálózattal együttműködő Salazar többek közt kolumbiai egyetemekről toborzott vegyészmérnökök segítségével állította elő a mázsaszámra csempészett heroint.

Az „előjéről”, Pablo Escobarról készült filmek népszerűsége miatt ennél is érdekesebb Luis Carlos Aguilar Gallego, becenevén El Mugre (A Mocsok) esete. Ő volt a 70-es, 80-as években a világ egyik leggazdagabb emberévé lett, kegyetlenkedéseiről is hírhedt drogbáró legvérengzőbb bérgyilkosa. Több száz másik rémtett mellett hozzá kötik az Avianca légitársaság utasszállító repülőjének 1989-es felrobbantását. A célszemélyt, César Gaviria Trujillo elnökjelöltet végül lebeszélték a fölszállásról, de a 110 utas meghalt.

Az üldözése végén, 1993-ban agyonlőtt (családja szerint öngyilkos) Escobar egykori magánhadseregének egyik magasrangú tagja még időben otthagyta a hatóságok és ellenfelei által üldözött főnökét, és ma, 57 évesen állítólag álnéven a spanyolországi Murciában él, méghozzá lelkészként.

Őt is a fociszeretete buktatta le: a 2018-as világbajnokság előtt, a spanyol-kolumbiai felkészülési meccsen ismerték föl a dél-amerikai csapat kíséretének tagjai. A kolumbiai rendőrség még mindig nyomoz utána és öt egykori bűntársa után. Informátoraik szerint is él Mocsok – erősítette meg a hatóság az El Tiempo című lapnak, amely tudomást szerzett az egykori bérgyilkos spanyolországi második életéről.

És ezeket olvastad már?