TÜZELŐÁLLÁS

Fizetnek a magyar kocsmárosok, nincs ingyen meccsnézés a focivébén

Több helyen pénzt kell fizetni azért, hogy valaki adhassa az oroszországi torna meccseit.
  • Szerző: HBK

Nem mindenki közvetítheti ingyen a nyári oroszországi labdarúgó-világbajnokság meccseit. A nemzetközi szövetség (FIFA) ellenőrizni is fogja, hogy mindenhol betartják-e az előírásokat.

A FIFA előre meghatározta azoknak – az elsősorban kereskedelmi és vendéglátóhelyeknek – a körét, akiknek fizetniük kell, amennyiben a 2018-as futball világbajnokság mérkőzéseit közvetíteni akarják a szurkolóknak.

A 2018-as futball világbajnokság nyilvános vetítése kizárólag abban az esetben ingyenes, amennyiben a felhasználóhelyhez nem kapcsolódik kereskedelmi tevékenység, vagy olyan üzemszerű sportkocsmáról van szó, amely napi szinten ad sportközvetítéseket, és az eseményhez kapcsolódóan egyéb aktivitást – pl. időszakos területnövelés, kitelepülés, belépődíj bevezetése, kötelező minimumfogyasztás, szponzoráció, kihelyezett reklámok, stb. – nem kezdeményez.

Az egyéb, kereskedelmi tevékenységet folytató helyek nyilvános vetítéseire tarifát határoz meg a FIFA,  így az MTVA-t a FIFA-val kötött szerződés kötelezi.

Az MTVA, mint a FIFA hivatalos magyarországi műsorközvetítője, lehetőséget biztosít a labdarúgó torna eseményeinek nyilvános kivetítésére. Érdeklődni a [email protected] e-mail címen lehet, a FIFA jogrendelkezése alapján a regisztráció kötelező, és a nyilvános kivetítések alkalmával a FIFA külön előírásai mellett a fenti feltételek esetén még jogdíjfizetési kötelezettség is felmerülhet.

A kivetítéseket a jogtulajdonosok az esemény ideje alatt folyamatosan és országosan ellenőrizni fogják. Ha jogérvényesítésre, szankcionálásra kerülne sor, azt már nem is az MTVA, hanem a FIFA végzi. 

Ugyanígy nagyon komoly szabályok vonatkoznak a kivetítőt üzemeltetők esetében a szponzorokra is, mert köztudomású, hogy a legtöbb nyilvános hely külön támogatókat keres a nyilvános meccsnézésekre, ilyen esetben ügyelni kell azonban a FIFA szponzorációs szabályaira.

A FIFA tájékoztatása szerint jótékony célokra fogja felhasználni a díjból hozzá befolyt összeget.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?