TÜZELŐÁLLÁS

Ezért hallgatott ilyen sokáig Kiss Lászlóék áldozata

A szexuálpszichológus szerint nem csoda, hogy Zsuzsanna csak hosszú tépelődés után állt nyilvánosság elé.
  • Szerző: BDF

Hetekkel az ügy kirobbanása után borított Takáts Zsuzsanna. Kiss László és társai 1961-es áldozatának lelkiállapotáról a TV2-n Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus beszélt:

„Nem véletlen, hogy ilyen hosszú időbe telt, mire jelentkezett és képes volt beszélni a dolgokról"

– mondta a szakértő, hangsúlyozva: az áldozatok nagy része a sokk után nem mer, nem tud beszélni a történtekről.

„Ez talán úgy érthető meg a legjobban, hogy a lélek sérülései is sebek. Egy friss, nyílt seb még újabb sértése, például a kihallgatások, még erősebb sérülést okoznak. Akár "elvérezhet” a páciens. Azután, amikor a seb begyógyul valamilyen szinten, jobb nem feltépni. A heg azonban mindig megmarad, és folyamatosan látható és érezhető marad.”

Zsuzsanna - érthetően - ma is elcsukló hangon beszélt a történtekről. Talán sosem lesz képes megbocsájtani az erőszakolóinak.

„Nagyon fontos a szexuális erőszak áldozatainál a poszttraumás stressz-zavar, ami folyamatos magas készültségi szintet jelent. Például folyamatos alvászavarban szenved.

De, minden olyan inger, ami akár arra helyszínre emlékezteti, ahol az erőszak történt, pánikreakciót vált ki az áldozatból. Minél inkább el akarja kerülni az emlékképeket, annál erősebben jelentkeznek”

– mondta el a szakértő a Mokka hétfői adásában.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?