TÜZELŐÁLLÁS

Ezek miatt lett világhírű a magyar foci 2015-ben!

Még hogy a labdarúgásunkat sehol sem jegyzik? A minap véget ért bajnokságban is akadt bőven érdekesség, izgalom.
  • Szerző: HG

Ha nem is a színvonal és az eredmények miatt, de azért a legutóbbi szezonban is gyakran felfigyelt a magyar focira a nemzetközi közvélemény. Más kérdés, hogy ettől többnyire szívesen eltekintettünk volna.

A csokorba gyűjtötte a bajnokság legemlékezetesebb momentumait, pozitív és negatív értelemben egyaránt. Következzék kétrészes összeállításunk második felvonása!

1. Kapus volt a legjobb csatár

Rögtön a tavaszi idény elején beárazta az NB I-et, hogy a Nyíregyháza 36 éves cserekapusa, Volodimir Ovszijenko volt az ősz végéről elhalasztott paksi meccs (1-1) hőse – 80 percig csatárként robotolva.

A pálya használhatatlansága miatt elmaradt mérkőzés pótlásán a szabályok értelmében csak azok szerepelhettek, akik az eredeti időpontban is a klubok alkalmazásában álltak. Így Mátyus János vezetőedzőnek sérülteket és kapusokat is hadba kellett dobnia (mezőnyjátékosként lépett pályára a harmadik számú kapus, Hrabina Alex is).

2. Magyar Európa-csúcs

A gólkirályi címmel zárt Nikolics Nemanja zsinórban 12 mérkőzésen volt eredményes.

Ezzel akkor Európa-rekorder volt az utóbb bajnoki aranyig menetelt Videoton csatára.

3. Másodállású kapitány

Pintér Attila menesztése után Dárdai Pált nevezte ki az MLSZ a magyar válogatott szövetségi kapitányává. Előfordult már másutt is, hogy hasonló posztot másodállásban vállalnak el, de olyan aligha, hogy a kiválasztott szakember „alapjáraton” egy U15-ös ificsapat trénere, ráadásul még csak az edzői tanulmányait folytatta.

Más kérdés, hogy Pali eddig a válogatott Eb-selejtezőin, és később a Hertha első csapata élére kinevezve is bizonyította a rátermettségét.

4. Repült a bajnok edzője

Idehaza nem példa nélküli, hogy egy jól dolgozó edző kétszer repül az év végén: először, amikor a játékosai és a szurkolók a levegőbe dobálják a bajnoki cím ünneplésekor, másodszor pedig amikor menesztik. A Videotonnál az első, 2011-es aranyérem után dr. Mezey Györggyel nem hosszabbítottak szerződést, most pedig Joan Carrillótól váltak meg.

Korábban, 1990-ben hasonlóan járt Újpesten Varga István is. Nemzetközi szinten a Real Madrid és Fabio Capello 2007-es esete lehetett a példa a fehérvári klubvezetők számára.

5. Villany leo!

Szimbolikusnak is tekinthető módon lett vége a pápai focicsapat utolsó hazai NB I-es mérkőzésének.

A röhejes jelenet 2:53-tól:

A 4 milliárdos csalással gyanúsított Lombard-cégcsoport pénzelte klub kiesett, de megfelelő klublicenc híján még a harmadvonalbeli indulása sem biztos, előfordulhat, hogy megszűnik. A Paks elleni vesztes meccs ráadásában, játék közben lekapcsolták a világítást a stadionban, a játékvezető pedig jobbnak látta ekkor le is fújni a találkozót.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?