TÜZELŐÁLLÁS

Dübörög a lavina, mindenkit elsöpör a Kiss László-balhé

A főszereplő már lemondott, de nem csak őt temette maga alá a botrány. Hulltak a fejek, és talán még nincs is vége!
  • Szerző: vav

Hat napja kaparták elő, azóta a fél országot foglalkoztatja Kiss László 55 évvel ezelőtti nemi erőszak-botránya. A régmúltból titkok, borzalmas részletek kerültek napvilágra, amelyek a jelenre is kihatnak. Nem túlzás: hiába mondott le az úszók szövetségi kapitányi posztjáról a világhírű szaktekintély, a lavina másokat is elsöpör, vagy maga alá temet.

Az úszósportot a Hosszú Katinka-balhé után újra megrázó botrány legfőbb vesztese természetesen Kiss László. Az edző az 1960-as évek elején a társaival együtt börtönben is ült, mégis úgy tűnik, most újra utolérte a múltja, és másodszor is bűnhődik - immár a háta mögött egy tiszteletre méltó edzői pályafutással.

Gyárfás marad?

A %% már boncolgatta, hogy vajon a népharag elsodorhatja-e az úszószövetség elnökét, Gyárfás Tamást is. A sportdiplomata aligha tervezi, hogy az olimpia (és a jövő évi, budapesti vizes világbajnokság) előtt lemondjon, pedig sokak szerint ő lehetett az ügy kirobbantásának a valódi célpontja.

Gyárfás eleinte azzal szerelte le a támadásokat, hogy Kiss hajdani ügye köztudott volt, de mint kiderült, az edző Wikipedia-oldalára utóbb került föl a bűnügy, és a botrány ismertségét a honlapunknak nyilatkozó Szabó Joe is árnyalta. Az elnök később úgy fogalmazott, hogy a történtek részleteivel nem volt tisztában, és ezek ismeretében már úgy véli: a szakember helyesen cselekedett, amikor lemondott.

A Kiss László-ügyet hajdani értesüléseire hagyatkozva kommentáló újságíró, Aczél Endre a Facebookon kapott hideget-meleget azért, hogy az áldozatot, bizonyos Zsuzsannát hibáztatta. Szerinte a lány (aki azóta már elhunyt) valójában nem áldozat volt, „szeretett kefélni”. Aczél ezzel sokaknál kiverte a biztosítékot, többek között a Népszabadságnál is, ahol 25 évnyi munka után nem kérnek többet a cikkeiből.

Betelt a pohár

Legendás vízilabdázónk, Csapó Gábor is csúnyán beletenyerelt az ügybe. Õ a Sport TV Heti helyzet című műsorában sütött el egy jópofának szánt poént egy vizespohárral, amelytől a műsorvezető rögtön elhatárolódott, s később így tett a sportcsatorna is. Könnyen lehet, hogy Csapó „Dudi” most egy ideig nem kerül képernyőre.

Önszántából, de érezhetően nem jókedvében mondott le a Rugóláb Lendület SE műugróegyesület elnöke. Kocsis Csaba úgy érzi, hogy amit ő gondol a sportról, egy sportvezető feladatairól, az „teljesen összeegyeztethetetlen azzal, ami az elmúlt napokban eluralkodni látszik a magyar sportéletben.”

Idézet a sportvezető közleményéből:

„Morálisan mélységesen elutasítom azt, hogy szexuális bűncselekmény elkövetői fiatalokkal foglalkozhassanak. Elutasítom azt, aki az ilyen cselekedetet mentegeti. A „szerecsenmosdatás” módjáról és eszközeiről nem is beszélve! Nem tudok azonosulni azzal, hogy sportvezetők ilyen embereknek évekig esélyt adtak arra, hogy gyermekeinket veszélyeztessék. Megdöbbenve és éretlenül állok az olyan véleményekkel szemben, amelyek az aranyérmek számától teszik függővé egyes emberek morális megítélését.”

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?