Létrehozva: 2016.04.14.

Dagad az úszóbotrány: Kiss után jöhet a következő áldozat

A lemondott úszókapitányt találták el, de ki ellen irányulnak valójában a balhék? Mi a támadások célja? Utánajártunk!

Hosszú Katinka nagy vihart kavart méltatlankodása; egy 55 évvel korábbi erőszakbotrány felmelegítése; a 80-as években vitaminnak álcázott doppinggal etetett gyerekek: egymás után robbannak a repeszgránátok az úszósportban. Kivétel nélkül mindegyik Kiss Lászlót kapta telibe, mégis kevesen gondolják, hogy ő volt a valódi célpont. De akkor ki vagy kik?

Az összeesküvés-elméleteket táplálja, hogy Kiss lemondása után csak rövid volt a csend. Az is vihar előtti csendnek bizonyult. Az 1961-ben történtek - és a mai értelmezésük - máig adnak csámcsognivalót, nem beszélve arról. hogy a sportág legmélyebb bugyraiból új és újabb botrányos ügyek kerülnek napvilágra.

Bizalmi szavazás kéne?

Óhatatlanul arra utalnak a jelek, hogy a támadássorozat az úszás legmagasabb szintű vezetői felé irányul. Köztük elsősorban nyilván Gyárfás Tamás neve merül föl mindenkiben. Már a Hosszú Katinka-balhé idején, december-január táján is szóba került ez a lehetőség, de erre célzott egy hete a %RIPOST%-nak adott nyilatkozatában szöuli olimpiai bajnokunk, Szabó József is.

Egykori sportminiszterünk, Deutsch Tamás is így véli. A politikus-sportvezető a Figyelőnek elmondta: az úszószövetség részéről helytelen volt a kiállás Kiss mellett, az a gyanú pedig joggal merül fel sokakban, hogy az elmúlt időszakban kipattant ügyek valójában a szövetség vezetése, konkrétan Gyárfás Tamás ellen irányulnak.

Más kérdés, hogy az elnököt tavaly májusban 2021-ig megerősítették a tisztségében (122-1-es(!) szavazati aránnyal). Támadói, kritikusai - a lemondását követelő MSZP-s politikusoktól Orendi Mihályig, az úszószövetség Ellenőrző Bizottságának korábbi elnökéig - most úgy vélik: a botránysorozat miatt bizalmi szavazást kellene kérnie maga ellen. De úgy, hogy a résztvevők titkosan voksolhassanak, azaz kizárják a nyomásgyakorlás lehetőségét.

Miért pont most?

Mindezt akkor, amikor a közvélemény szemében teljesen ellehetetlenült Kiss László örökébe lépő Hargitay András szerint sem a medencében, sem a nemzetközi sportdiplomáciában elért sikerekre nem lehet panasz. Sőt, tán nem is lehetnénk jobbak, nem is versenyezhetnénk bármely téren a mostaninál eredményesebben a nálunk jóval tehetősebb nagyhatalmakkal.

Nem beszélve a sokmilliárdos uszodaépítésekről, az infrastrukturális fejlődésről a jövő évi, magyarországi vizes-világbajnokság előtt. Márpedig ennek kapcsán nemcsak temérdek pénz, de a riói olimpián, majd a hazai vb-n remélt sikerek learatása is tétje lehet a hatalmi játszmának.

De vajon kik állhatnak a sorra kiszivárogtatott, a sajtónak csepegtetett ügyek mögött? Miért éppen most ásták el a csatabárdot? A sportág vezetői netán sértik az érdekeiket? Magukra haragították őket? Belenyúltak egy olyan ügybe, amibe nem kellett volna?

Évtizedek óta az uszodák világában dolgozó, neve elhallgatását kérő informátorunk szerint a háttérben olyan politikai szereplők is lehetnek, akiknek valamilyen szinten közük volt a sportághoz. Nem feltétlenül anyagi megfontolásból: még az is elképzelhető, hogy sértett szülő(k)ről van szó, aki(k)nek a csemetéje nem futotta be az ígért csillogó karriert. Esetleg más sérelmek érték őket az úszóvezetők részéről.

Hol a vége?

Azon sem csodálkozhatnánk, ha az évtizedek óta fortyogó dühöt láncreakciószerűen hozná elő többekből az egyre csak dagadó úszóbotrány. Vagyis: az egyik botránnyal kinyílt a szekrényajtó, és most a sztori saját magát alakítja, az érintettek akarva-akaratlanul sorra rántják elő a régi csontvázakat.

Egyelőre megjósolni is lehetetlen, meddig nyúlik a kínos ügyek sora, és kik buknak még bele. A Kiss-lemondás körül némileg ellentmondásos nyilatkozatokba belebonyolódott Gyárfás a jelek szerint - egyelőre? - a bölcs hallgatást választja: nem jelent meg a győri országos bajnokság hivatalos sajtótájékoztatóján, és öt napja a szövetség honlapja is elérhetetlen.

Ez is érdekelhet

origo.hu

A megbüntetett Alonso csapata óvást nyújtott be, kizárhatják a Ferrarit

origo.hu

G.w.M elmondta, mitől érzi nőnek magát egy nő

borsonline.hu

Vilmos herceg elhagyta a rákbeteg Katalin hercegnét

hirtv.hu

Eléggé bepipult Magyar Péter a Datadatra vonatkozó riporteri kérdésektől + videó

ripost.hu

Senkinek sem kell Zámbó Jimmy egykori nyaralója, drasztikus lépésre szánta rá magát a család

mandiner.hu

Ukrajnában szavaztak a magyarokról – lesújtó a végeredmény

origo.hu

Rengeteg ukrán embert mészárolhatnak le az új ukrán taktika miatt

travelo.hu

Hamarosan ennél az elbűvölő olasz tónál is fizetnünk kell, ha látni akarjuk

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

magyarnemzet.hu

Az Orbán-gyűlölő Lilu hatalmas öngólt lőtt, ezt nagyon benézte

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

TÜZELŐÁLLÁS

Megviselik az események, Szoboszlai eltűnt az emberek elől

TÜZELŐÁLLÁS

"Egyetlen komoly ellenfél" - születésnapi ajándék lenne az olimpia a legendás kapitánynak

TÜZELŐÁLLÁS

Dárdai Pált az önvédelem vezérelte, jól tette, hogy faképnél hagyott mindenkit

TÜZELŐÁLLÁS

„Bognár György rendet vágott” - nem hagyták szó nélkül a kudarcszériát

TÜZELŐÁLLÁS

Magyar győzelemmel avatták fel a gyönyörű Alba Arénát - Galéria

TÜZELŐÁLLÁS

Áll a bál, életveszélyes drogtanyára küldik a szurkolókat az Eb-n

TÜZELŐÁLLÁS

Mennél szurkolni? Pofátlanul túlárazzák a jegyeket a párizsi olimpián