TÜZELŐÁLLÁS

Cseh Laci többet is szippanthatott volna a tiltott szerből

Vihar egy pohár vízben az orosz hekkerek "szenzációja". Az igazi doppinghoz nem így jutnak hozzá a csaló sportolók.
  • Szerző: vav

Serena Williams, Rafael Nadal, Cseh László: néhány jól csengő név azon 66 sportoló közül, akikről egy orosz hekkercsoport kürtölt világgá – szerintük! – "szenzációs, doppingolást bizonyító" adatokat.

Õk úgynevezett TUE-engedéllyel szedtek vagy szednek tiltólistás szereket. Igazolt betegségük miatt, egy bizonyos mennyiségig mentességet kaptak a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségtől (WADA), amelynek az adatbázisát most megcsapolták a számítógépes kalózok.

A réges-régi iratok miatt meghurcolt Cseh az MTI-nek megerősítette: 2011-ig formoterolt használt asztmája miatt. Öt éve azonban már olyan készítményre tért át, melyben nincs tiltólistás szer.

Egyetlen belégzés

A doppinglistás hatóanyagot szükség esetén 6 mikrogrammig engedélyezték neki. Egy ilyen inhaláló betegtájékoztatója szerint a betegeknek ajánlott adag ennek a duplája (a 12 mikrogramm naponta 2x1 belégzést jelent). A WADA pedig akár a 9-szeresét is engedélyezhette volna neki, ha orvosilag indokolt.

A felső határ 24 óránként 54 mikrogramm - tudtuk meg dr. Tiszeker Ágnestől.  A szernek ugyanis belégző formájában nincs jelentős teljesítményfokozó hatása.

"Ez az oroszok részéről egész egyfajta válasz számos olimpikonjuk, illetve a paralimpikonjaik eltiltására. Jó kérdés, hogyan jutottak ezekhez a dokumentumokhoz, mellesleg NOB-os hozzáféréssel"

- mondta a %%nak a Magyar Antidopping Csoport elnöke.

A gyógyászati célú engedélyeket nagyon nehéz beszerezni. Indokolt esetben, háromlépcsős ellenőrzéssel kapnak engedélyt a sportolók.

Az "igazi" doppingszerekre így nem kap engedélyt senki

- emelte ki Tiszeker, aki elismerte: a 90-es években volt egy felfutása az doppingolásra használt asztma elleni szereknek, de "ma nem az ilyesmi az igazi dopping".

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?