TÜZELŐÁLLÁS

Kitoloncolhatják a németek a hamis néven játszó kongói Bundesliga-sztárt

Nem csak a nevével, az életkorával is csalt a Stuttgart egyik legjobb focistája. Beláthatatlanok a következmények. A kérdés: tettes vagy áldozat?
  • Szerző: Ripost

Akár ki is utasíthatják Németországból a VfB Stuttgart kongói labdarúgóját, Silas Katompa Mvumpát. A nemrég zárult szezonban 11 gólos, 25 millió euróra (8,7 milliárd forint) taksált csatár az utóbbi két évet Silas Wamangituka néven játszotta végig a Bundesligában. Csak a napokban derült ki végérvényesen, hogy valójában más a neve, sőt az eddigi életkoránál (21) is idősebb egy évvel. Magyarul: mindenkit átvert a hamis személyazonosságával!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Előállt a titkával: a nevében a Silas stimmel, de nem Wamangituka, hanem Mvumpa Katompa a vége

A nevében a Silas stimmel, de nem Wamangituka, hanem Mvumpa Katompa a vége
Fotó: AFP

A Bundesliga eredményeire visszamenőleg valószínűleg nem lesz befolyással a félrevezetés. Az viszont könnyen előfordulhat, hogy Silast jelentős eltiltással sújtják, sőt a Bildben idézett jogi szakértő, Philipp Pruy szerint visszavonhatják a tartózkodásai engedélyét, és legrosszabb esetben kiutasíthatják az országból a csalás miatt. A stuttgarti klub ugyanakkor közleménye szerint abban bízik, hogy a légiós megússza pénzbüntetéssel.

Így lett csaló Bundesliga-focista

A Kinshasában született Silas Katompa Mvumpa 17 évesen került Franciaországba egy ötödosztályú kiscsapathoz, majd a másodosztályú Paris FC-től 2019-ben vette meg a Stuttgart. Első szezonjában rögtön oroszlánrészt vállalt a Svábok feljutásából a Bundesliga élvonalába, ahol idén szintúgy kiemelkedően teljesített, a 9. helyen végzett csapatból 10. lett a német bajnokság góllövőlistáján. Csak hát mindezt már Silas Wamangituka Fundu néven, aki ráadásul egy évvel fiatalabbnak adta ki magát az igazi koránál...

A francia L'Équipe már 2019 végén írt a stikliről: eszerint két éve semmi nyoma a futballban a korábbi kongói ifiválogatott Silas Katompa Mvumpának, aki a megszólalásig (sőt azután is) hasonlít Wamangitukára. Korábbi kongói klubja elnöke szerint utóbbi egyszerűen elszökött, nyoma veszett.

Most előhozakodott az igazsággal – de például az Instagramon még az utóbbi években használt, hamis nevén fut a hivatalos oldala.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Silas (@silas_wamangituka_14) által megosztott bejegyzés

A focista – aki mostantól csak Silas néven szerepelne – a napokban vallotta be a nevét, korát és korábbi klubjai listáját is érintő csalást. Elmondása szerint korábbi „emberkereskedő” játékosügynökének áldozata, aki európai próbajátékai során addig machinált, hogy teljesen kiszolgáltatottá tette a tinit, és az otthon maradt családját is érintő zsarolással, pszichikai fenyegetéssel rábeszélte a piszkos trükkre.

A német szövetség döntése értelmében három hónapra eltiltották a focistát.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?