TÜZELŐÁLLÁS

Botrányszag az U17-es vb-n, csuklóröntgentől rezeltek be a csalók?

Rejtélyes sorcsere történt a magyar válogatott ellenfelénél, de egy másik rivális is gyanús.
  • Szerző: vav

Hiába vezetett a 79. percig Nigéria ellen a magyar U17-es labdarúgó-válogatott a brazíliai világbajnokságon, a mieink végül 4-2-es vereséget szenvedtek az ötszörös aranyérmestől. A bravúr tehát elmaradt a favorit ellen, pedig a korosztályos szinten hagyományosan sikeres afrikaiak megérdemelték volna, hogy móresre tanítsuk őket! A jelek szerint a selejtezőkön csalhattak az életkorukkal.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A magyarok elleni kezdőcsapatból csak öten játszottak legutóbb is
Fotó: Getty Images

Három éve óriási botrány rázta meg a nigériai U17-es válogatottat. Akkor a korosztály rekordvilágbajnoka bő keretének majd’ a fele (60-ból 26 focista) megbukott egy életkorvizsgálaton. Még egy olyan játékosuk is túlkorosnak bizonyult, akit a 15 alattiak közül válogattak be az – elvileg –idősebbek közé. A 2016 nyarán történtek azóta feledésbe merültek, de a szombat óta zajló 2019-es U17-es vb előtt gyanús személycserék történtek a magyar csapat első ellenfelénél.

A Brazíliába utazó több mint 30 fős keretből tíz tehetséget hazaküldött Manu Garba szövetségi edző. Bizonyosat természetesen nem tudni, de felmerül a gyanú, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) kötelező korellenőrzésétől tartva cserélték le a vb-szereplést tavasszal kiharcoló csapat felét. A legutóbbi, áprilisi meccseik kezdőcsapatából csak öten, az egész keretből tizenegyen maradtak meg hírmondónak szombatra, a többiek valamiért nem maradhattak. A helyetteseikkel a nigériai lett az egész torna legfiatalabb csapata – legalábbis papíron…

A László Dáviddal (fehérben) csatázó 16 éves Ibrahim Saidi az egyik új játékos a nigériai csapatban
Fotó: Getty Images

„Volt szerencsém kommunikálni Bokor Péter sajtófelelőssel, aki elárulta: úgynevezett csukló-MRI-vel ellenőrzik a biológiai életkort. A csontosodásból megállapítják, hogy az illető elmúlt-e tizennyolc éves vagy sem. Mindenki eldöntheti, hogy emiatt utazott-e haza az a tíz játékos, aki egyébként kijuttatta a válogatottat a világbajnokságra”

– mondta el az M4 Sport adásában Áder András szakkommentátor, a Vasas Kubala Akadémia videoelemzője.

A csuklóröntgen során a kéztőcsontokat és a porcok lágyságát vizsgálva néhány hónapos hibahatárral meg lehet állapítani az életkort. Ezt a módszert használják a korukról gyakran hazudó migránsok ellenőrzésekor is. A korosztályos vb-n minden keret négy-négy tagját sorsolják ki erre a vizsgálatra.

Ecuador is gyanús

A magyar válogatott harmadik csoportellenfele Ecuador lesz pénteken, magyar idő szerint 21 órától (tv: M4 Sport).

Preisingernek némely ecuadori is gyanús
Fotó: mlsz.hu

 

A riválissal kapcsolatban az Origo idézte Preisinger Sándor gúnyos megjegyzését, aki ezek szerint a dél-amerikaiak valós életkorában sem biztos:

„Mondjuk néhány ecuadori játékos is úgy néz ki, mintha saját öregapja lenne”

– mondta a szakvezető.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?