TÜZELŐÁLLÁS

Bevonhatják Lewis Hamilton engedélyét: lóg a levegőben a szenzáció a Forma-1-ben

Ünnepelni készült, de Schumacher rekordjának beállítása helyett amatőr hibát követett el. Küszöbön a világsztár eltiltása.
  • Szerző: vav

Siker esetén beérhette volna Michael Schumachert a futamgyőzelmei számában, ehelyett kínos bakival intézte el saját magát Lewis Hamilton a Forma-1 Orosz Nagydíján.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ezt nagyon elszúrta Hamilton – vagy vele akarnak kiszúrni?
Fotó: AFP

A hetedik világbajnoki címére hajtó brit címvédőt kétszer ötmásodperces időbüntetéssel sújtották a bírók, mert a futam előtt szabálytalan helyen és időben végzett el két a rajtpróbát. Az még a kisebbik baj számára, hogy Szocsiban így csak harmadikként ért célba csapattársa, Valtteri Bottas (Mercedes) és Max Verstappen (Red Bull) mögött – de még ahhoz is nagyon közel került, hogy eltiltsák!

A pilóták ugyanis a szabálytalankodásaikért büntetőpontokat is kapnak (hasonlatosan a közúti sofőrökhöz). Ha ezekből egy év leforgása alatt összegyűlik 12, egy futamra automatikusan bevonják az engedélyét, az úgynevezett szuperlicencet. A mezőnyben Hamiltonnak van a legtöbb, már 10 ilyen büntetőpontja. Ha a következő három F1-versenyen kap még kettőt, nem ússza meg az eltiltást.

„Mindezt csak azért, hogy megfékezzenek. De rendben van!”

- dühöngött Hamilton utóbb „nevetséges büntetéseket” emlegetve.

Korábban ütközésekért, sárga zászlós figyelmeztetéskor nem lassítva, illetve lezárt boxutcába behajtva kapott büntetőpontokat.

A vb-pontverseny állása hét futammal a vége előtt: 1. Hamilton 205 pont, 2. Bottas 161, 3. Verstappen 128.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?