SPORT

Traktorról ért a csúcsra Michelisz Norbi

Bő tíz év alatt ért el pályafutása csúcsára Michelisz Norbert. A túraautósok Világkupájának bajnoka annak idején egy traktoron ülve tudta meg, hogy óriási esélyt kaphat. Előtte számítógépes szimulátorokon ismerkedett a pályákkal.
  • Szerző: sk

Egy ország szurkolt vasárnap Michelisz Norbertnek, aki hosszú évek küzdelme után lett a túraautósok legjobbja. A malajziai sikerig óriási utat tett meg egy baranyai faluból.

Fotó: MTI

Traktort is vezetett

Michelisz Norbert 2005-ben szimulátorversenyeken mutatkozott be az autósportban. Ekkor figyelt fel rá a Zengő Motorsport, ez a csapat szerződtette először az akkor 21 éves pilótát. A legenda szerint Michelisz éppen egy traktort vezetett, amikor beérkezett a mindent eldöntő telefonhívás. Norbi apja ugyanis földműveléssel foglalkozik Himesházán, s fia besegített neki traktort, villástargoncát és teherautót vezetve.

Első futamán azonnal kiesett

Michelisz 2008-ban kapott először lehetőséget arra, hogy meghívottként ott legyen a világbajnokság egyik futamán. Nagy tervekkel érkezett Japánba, ahol azonban az első körben kiesett. A következő évben Nagy-Britanniába kapott meghívót, majd 2010-től immár hivatalosan is a világbajnokság versenyzője lett.

2008-as fotó a holland Coronellel

Emellett tanulmányait sem hanyagolta el, a pécsi egyetemen mérnök-informatikus szakon végzett.

 

Csapatot nevezett el a lányáról

Michelisz sikerének egyik titka a nyugodt és kiegyensúlyozott családi háttér. Szerelmét, Johannát 2015-ben vette el, a házasságból eddig két kislánya, Mira és Emma Panna született. A pilóta 2017-ben mutatkozott be csapatvezetőként, amikor saját istállót indított: a csapatot lányáról nevezte el M1RA-nak.

Saját csapatában összesen négy futamon indult el.

 

Kétszer volt már „kisbajnok”

A 2019-es sikere előtt két évvel, 2017-ben egyszer már közel volt a világbajnoki címhez, ekkor második lett. 2012-ben 35 ezer magyar előtt diadalmaskodott a Hungaroringen, ugyanebben az évben „kisvilágbajnok” lett. Ez azt jelenti, hogy ő volt a legjobb a nem gyári, privát versenyzők között.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?