KIAJOBB

Totális sikert ért el Michelisz Norbert

Izgalmas versenyeket hozott a Michelisz Norbert és a Hungaroring által indított E-sport-bajnokság.

A túraautó-világkupa tavalyi győztese, Michelisz Norbert 21 évesen, a szimulátoros eredményeinek köszönhetően vezethetett életében először igazi versenyautót.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Michelisz Norbert
Fotó: MTI

Azóta álomkarriert futott be, hiszen 14 évvel később ő lett a magyar autósport első világbajnoka. Tavasszal ő kínált hasonló lehetőséget, hiszen a Hungaroring szerepvállalásával öt fordulóból álló E-sport bajnokságot hirdetett.

Összesen 4467-en vettek részt az öt selejtezőn, végül Báldi Gergő, Nagy Dávid, Pinczés Ádám, Csuti Zoltán és Leitner Norbert végzett az első öt helyen. Közülük választják ki azt az egy pilótát, aki valódi, teljes idényre szóló versenyzési lehetőséget kap 2021-ben. A selejtezőket Szujó Zoltán közvetítette, és a nak elmondta, óriási kihívás vár a legjobb öt pilótára.

Szujó Zoltán (jobbra) közvetítette a selejtezőket
Fotó: MTI

„Fantasztikusak voltak a pilóták, Michelisz Norbiék tudományos alapokra helyezve fognak választani közülük. Ebben Matics Zsoltéknak, a Fit4Race-nek lesz nagy szerepe, hiszen autóversenyzők számára kialakított mérési módszerekkel dolgoznak. Ők fognak az összes létező paraméterből objektív adatokat gyártani. A kiválasztási folyamatnak már része, hogy a legjobb öt beül egy igazi versenyautóba, és versenykörülmények között tesztelik őket. Ebből majd kiderül, hogy stresszhatás alatt ki alkalmazkodik a legjobban a körülményekhez, ami a legjobb versenyző sajátossága.”

A sportriporter hozzátette, napi négy-öt órát kell gyakorolnia azoknak, akik a szimulátorversenyzésben sikeresek szeretnének lenni.

„Érteni kell a dolog fizikáját, még akkor is, ha virtuális térről beszélünk. Ezek a szimulátorok már rendkívül fejlettek, tökéletesen lemodellezik a gumik viselkedését, a szélárnyék hatását, vagy az autó könnyebbé válását az üzemanyag égetésével. Nem is szeretem játéknak nevezni őket, mert egészen komoly, hiperrealisztikus szimulátorok. A legnagyobb tanulság nekem az volt, hogy az a mozgásrendszer, a szem, kéz, láb koordináció, ami az autóversenyzésben jelen van a kormány és a pedálok kezelésével, gyakorlatilag átültethető a virtuális térbe.”

Büszke volt a versenyzőkre

Michelisz Norbert az utolsó verseny után őszintén értékelt. Úgy vélte, ő nem jutott volna túl a selejtezőkön.

„Büszke vagyok arra, hogy ilyen színvonalas szezon kerekedett a Hungaroring E-sport Bajnokságból. A színvonalról sokat elárul, hogy az első fordulóban én is sokat gyakoroltam, de ennek ellenére nem jutottam volna be a top 24-be, akik közül a legjobbak a bajnokság gerincét adták a végéig.”

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?